Nyheter

‘Jeg er ikke klimafornekter’

Dagens sjefsredaktør Vebjørn Selbekk har blitt en kjent representant for konservativ kristendom i den offentlige debatten. Denne helgen fyller han femti år.

– Hvordan er det å fylle 50, ­Vebjørn Selbekk?

– Jeg klarte ikke manne meg opp da jeg ble 40 og ventet et halvt år med å feire det. Det er enda verre nå som jeg blir 50. Det er en sammenhengende 40-årskrise som nå går over i en 50-årskrise.

– Hva skremmer deg med femtiårsdagen?

– Jeg er redd for å bli en gubbe. Det er en fest å få holde på med det jeg gjør. Når jeg runder år er det en påminnelse om at jeg ikke skal gjøre dette for evig.

LES OGSÅ: Tar til motmæle mot kristne som hetser

Skal du fortsette som sjefredaktør i Dagen til du blir 70?

– Jeg trives veldig godt. Jeg får lede en avis og samtidig delta i samfunnsdebatter. Det er så mange mennesker som gjerne skulle ha formidlet meningene sine til et stort publikum. At jeg faktisk får lov til det, at noen hører på og noen kjefter imot, det gjør meg lykkelig.

Du har vært redaktør lenge. Først i Magazinet, som senere fusjonerte med Dagen der du nå er redaktør. Hvordan har du endret deg?

– Det er klart at karikaturstriden var en skjellsettende begivenhet for meg og familien, både personlig og profesjonelt. Jeg ble sendt rett i offentligheten med katapult. Jeg tror møtet med norsk offentlighet og pressen har gjort meg mer vidsynt. Jeg har alltid likt folk som er uenige med meg, men gjør det enda mer nå.

– Du sier at du verdsetter muligheten til å delta i samfunnsdebatt. Andre redaktører er mer analytiske når de kommenterer på lederplass. Er det en forskjell deg andre redaktører?

– Dagen er en avis som har hatt tradisjon for klare meninger. For meg er det interessant med en avis som mener noe. Selv om jeg ofte er mer enig med Aftenposten i ideologi og politisk grunnsyn liker jeg bedre å lese rabulistiske ledere i andre aviser, slik som Klassekampen. Jeg synes politisk korrekthet er kjedelig og liker litt trøkk. Sånn sett er Dagen en riktig plass for meg.

LES OGSÅ: 'Den økumeniske veien er blitt mye mer humpete'

– Du kommer av og til med friske uttalelser om Islam. Er det en fare for at du bidrar til polarisering?

– For meg handler debatten om islam om ideologi, ikke om å angripe mennesker. Man kan være kjempekritisk til religionen, spesielt den voldelige tolkningen som er et stort problem, og likevel ha et godt forhold til muslimer. Islam har blitt en sterk religion i Vesten og må utsettes for den samme kritikken kristendommen har gjennomgått. Jeg tar avstand fra alt av rasisme, fremmedfrykt og hat mot folk – det har ingen plass kristen tro eller i et opplyst samfunn. Karikaturstriden var ikke et angrep på islam, det var et angrep på de som bruker islam til å undertrykke andre mennesker, deres meninger og deres frihet. Det problemet er like stort i dag. Så kanskje trenger vi en ny karikaturstrid.

– Så du er ikke redd stimulere kristne krefter som spiller på frykt og motsetninger?

– Jeg har opplevd å bli tatt inntekt for ting jeg ikke står for. Jeg er oppmerksom på de tingene, og er nøye på skille mellom religionskritikk og hat mot religionsutøvere. Innvandring endrer samfunnet vårt, mye til det bedre, men ikke alt til det bedre. Sverige er et skrekkeksempel på hvor galt det går når man legger lokk på debatten. Når man kombinerer så høy innvandring med et trangt ytringsrom og stigmatisering av innvandringskritikk, så blir det en trykkoker. Det blir også en oppskrift på vekst for ytre høyre.

LES OGSÅ: Får kritikk for Tvedt-hyllest

– Du skrev nylig en lederartikkel der du hyllet oljenæringen. Bekymrer du deg ikke for klimakrisen?

– Jo. Jeg er ikke en klimafornekter – jeg tror det skjer helt reelle endringer. Det blir ikke nødvendigvis mindre utslipp i verden hvis vi slutter å produsere olje, det kan tvert imot bli mer. Jeg har sympati med unge mennesker som demonstrerer, men man må være klar over at disse ungdommene har muligheter nesten ingen andre i hele verden har. Det har de fått på grunn av industrien de demonstrerer mot.

– Hvis alle tenkte som deg, hadde da man valgt inn politikere som vil kjempe for miljøet?

– Jeg har et optimistisk syn på menneskehetens evne til å løse utfordringer. På 80-tallet var det like store utfordringer, i alle fall i vår bevissthet, rundt ozonlaget som var i ferd med å forsvinne. Man løste dem.

– Er du glad og fornøyd nå som KrF er i regjering?

– Ja. At KrF hører hjemme på borgerlig side har jeg argumentert for på lederplass i mange år. Det har vært mye motvind og lite forståelse. Jeg er godt fornøyd nå som det er en realitet.

– Selv om de siste målingene viser et parti i full krise?

– Jeg ser at kampen om historieskriving er i gang. Hvorfor er KrF i krise? Er det Kjell Ingolf eller Hareide som er svarteper? Etter min mening må Hareide ta ansvaret, siden han startet en hektisk og skadelig prosess. Det er ikke rettferdig at Ropstad skal ta ansvaret for at KrF nå er nede i 2,4 prosent på målinger.

– På lederplass advarte du kraftig mot Hareides retningsvalg og mente han gamblet med KrFs framtid. Er du selv litt medskyldig?

– Nei, da tror jeg kanskje man overvurderer den innflytelsen. Men jeg står for alt jeg har skrevet. Jeg tror også at KrF vil klare seg over sperregrensen. Men ingen KrF-leder har hatt en så vanskelig jobb som Kjell Ingolf har nå, med et så splittet parti.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter