Nyheter

Som en frihetskjemper

Jesus gir håp og inspirasjon til frihetskamp, tro på likeverd og bekjempelse av undertrykking, mener Kirsti Bergstø, nestleder i Sosialistisk Venstreparti.

– Påskebudskapet er jo brutalt og sterkt. Fordi det er så mye menneskelig svik som ligger i det. Det gjør at ­Jesus ga sitt liv for mennesket ekstra sterkt, sier Kirsti Bergstø, nestleder i Sosialistisk Venstreparti.

Hun befinner seg hjemme i Finnmark, der hun skal feire påsken sammen med familien. Bergstø beskriver sitt forhold til Jesus som nært.

– En stor del av min tro springer ut fra Jesu ord og Jesu liv, sier hun.

LES MER OM INTERVJUSERIEN: Slik er vår Jesus

Kontroversiell

Bergstøs bilde­ av Jesus forandret seg veldig fra hun var barn til hun ble voksen, forteller hun selv. Som voksen blir hun stadig mer imponert og fascinert over skikkelsen Jesus og over valg han tok i sin tid på jorden.

– Man må skjønne og forstå Jesus i sin samtid for å forstå hvor kontroversiell han faktisk var, og hvor mye revolusjonær kraft det var i hans handlinger. Å stå opp for kvinner og kjempe mot fordømmelse og fattigdom på en måte ingen hadde gjort før – det skapte enorme bølger, sier hun.

Frihetskamp

I vår tid mener hun Jesus-skikkelsen gir håp og inspirasjon til frihetskamp, troen­ på likeverd, og bekjempelse av fattigdom og undertrykking.

– Ingen eller få historiske skikkelser har vært så kompromissløse som Jesus i den kampen – eller like raus. Det finnes ingen kamp for menneskeheten uten at den er raus, for den må romme hele mennesket, sier hun.

– Hvorfor har han blitt historiens viktigste person?

– Både på grunn av det han var for sine samtidige, men også fordi han var så opprørsk og kontroversiell. Det gjør at han forblir et håp for all ettertid. Det var ikke små kamper og diskusjoner han startet. Han rørte i hele grunnlaget for hvordan man ser på andre mennesker, sier hun.

LES OGSÅ: Milliardær: – Jesus kan lære oss raushet

Bankende hjerte

Det er i dag er færre troende enn for noen hundre år siden. Bergstø tror Jesus kan bety noe også for ikke-troende.

– Jesus er relevant for alle og stiller noen spørsmål folk må ta innover seg – uavhengig av hvor nær man er troen og Gud. Jeg håper at de som ikke kjenner en trygghet i troen kan bli bedre kjent med den historiske skikkelsen Jesus. Der kan det hende de finner noe som treffer dem i hjertet, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter