Nyheter

Melder om økende hat

Hakekors, peniser på inngangsdøra og urinering ved inngangen. Den tyrkiske moskeen i Drammen har opplevd flere svært ubehagelige episoder de siste par årene.

– Det har vært en markant økning med tagging og hatbrev de siste par årene, sier Mustafa Gezen, nestleder i Det Tyrkiske Trossamfunn i Drammen.

Moskeen ligger sentralt i Drammen, på Bragernes, og ligger derfor ekstra utsatt til, mener han.

– Vi har hatt tagging på veggene, av hakekors og andre symboler, tagging på inngangsdøra og tissing foran inngangsdøra. Vi har tatt bilder av dette, sier Gezen.

LES MER: Samfunnsdebattant kritiserer hets-tiltale

Videoopptak av 
gjerningsperson

Gezen forteller at moskeen har anmeldt fire-fem saker de siste par årene.

Ved to tilfeller ble det blant annet tagget peniser på inngangsdøra til moskeen, og etter at taggingen var blitt fjernet, ble det samme tagget på døra igjen kort tid etter. Taggeren, som under sitt andre besøk også skal ha urinert på moskédøra, ble fanget opp av kameraet ved moskeens inngang.

– Vi kunne ikke se ansiktet. Vedkommende hadde dekt det til og hadde briller, slik at vi ikke kunne identifisere. Men det så ut til å være organisert, mener Gezen.

Opptakene fra hendelsen ble overlevert til politiet - forgjeves.

– Inntrykket vi sitter igjen med er at politiet ikke har etterforskningskapasitet. Vi fikk knapt tilbakemelding. Vi leverte video av begge episodene med to ukers mellomrom. Den ene gangen kom politiet fysisk til stedet og fikk kopi av opptakene, men vi har bare fått tilsendt brev om at sakene er henlagt, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

I tillegg til taggingen og hærverket, har moskeen også fått tilsendt brev og avisutklipp med håndskrevne, aggressive utfall mot muslimer.

LES MER: Unge klima-aktivister oversvømmes av hatske meldinger

Skolebesøk og 
dialogarbeid

I helgen arrangerte Det Tyrkiske Trossamfunn et dialogmøte med tittelen «Islamofobi og viktigheten av en handlingsplan mot muslimhat». Gezen understreker at det skjer mye positivt i moskeen.

– Vi er veldig aktive i dialogarbeid. Det skjer mye positivt i hverdagen. Vi er dem som tar imot flest skolebesøk blant elever, og det gjør vi for å skape åpenhet. De er flere skoler som henvender seg til oss og vi pleier å ha et program hvor de kan observere fredagsbønnen, og hvor de får omvisning og mulighet til å stille kritiske spørsmål etterpå, sier han.

– Blir lei meg

Gezen tror det er høyreekstreme som står bak hærverket mot moskeen.

– Jeg tror ikke det er vanlige folk som gjør dette. Jeg tenker at høyreekstreme, som ellers i Europa, har blitt mer synlige, sier han og nevner Den nordiske motstandsbevegelsen og SIAN som eksempler.

– I Europa har det vært flere episoder hvor man har knust glass og satt fyr på moskeer. I Norge er vi heldigvis ikke der, det blir mer tagging og sånt, sier han.

Hvordan reagerer du på episodene?

– Jeg blir lei meg. Det er en offentlig bygning. Hærverk er hærverk, og det koster samfunnet å reparere. Når det stadig kommer ufortjente hatmeldinger, blir man litt bekymret.

Er det mange som blir redde som følge av dette?

– Det er ikke sånn at folk er redde, men de blir berørt. Det blir irritasjon. Jeg blir lei meg for at det skjer med oss. Mange av medlemmene er andregenerasjonsinnvandrere, etterkommere av tyrkere. De fleste føler seg mer norske enn tyrkiske og føler seg truffet. Vi er ikke der at folk er redde for å komme til moskeen, folk kommer som vanlig, men de stiller spørsmål om sikkerhet.

Han forteller at han og andre i moskeen har kviet seg for å offentliggjøre saken.

– Man vil ikke bli oppfattet som en som lett klager. Man skal tåle litt, men når slikt kommer ofte, tenker jeg at grensa er nådd.

LES MER: Her er nye Islamsk råd

– Bilder av gris

Sajad Mukhtar ved Drammen Moské forteller at også de har mottatt ubehagelige meldinger, men enn så lenge kun på Facebook.

– Vi har opplevd mye på sosiale medier. Når vi legger ut forskjellige typer artikler, kan vi oppheve at ukjente folk begynner å kommentere, sender med bilder av gris eller kommer med bemerkninger som er skarpe, for eksempel at vi kommer med en skjult agenda, at vi ikke har noe her i Norge å gjøre. Vi har valgt å ikke svare på den typen kommentarer og sletter dem raskt som mulig, sier han.

Sikker på at hatkrim er underrapportert

Geir Oustorp, leder for forebyggende enhet hos politiet i Drammen, opplyser at han kjenner til flere av episodene som er beskrevet av Mustafa Gezen. Samtidig forteller han at det anmeldes lite hatkriminalitet i Drammen.

– Grunnen det er helt sikkert todelt. Det ene er at det er underrapportert, det er jeg helt sikker på, sier Oustorp, som selv var på dialogmøtet i den tyrkiske moskeen i helgen.

– Der var det flere som sa at de ikke hadde anmeldt fordi de ikke ønsker støy rundt det. Da er det vanskelig å finne ut noe som helst. Jeg kan også forstå at trossamfunnene ønsker minst mulig blest, men det er ikke greit at de blir hetset og at man har det sånn, sier Oustorp, som ber om at politiet blir informert om slike episoder uavhengig av om de anmeldes eller ikke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter