Nyheter

Slik inntar verdistridene Ap - igjen og igjen

Kontanter til barn. Israel. Privatskoler og gudsord i skolen. Strid om slike verdispørsmål går i reprise på Aps landsmøte.

Det har ikke Ap-sjefen noe mot:

– Engasjement for denne typen saker er noe gjenkjennelig i vårt parti, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

I dag åpner Arbeiderpartiets landsmøte og mye er som forrige gang: Kontantstøtte, friskoler og spørsmål koblet til religion i skolen, kan skape friske runder i salen eller på bakrommet – i den viktige redaksjonskomiteen. Der står slagene om hva som skal stemmes over. Og skrotes.

Saker som fort skaper verdistrid er godt representert blant de 628 politiske forslagene fra partilag: Abortloven, barnetrygd og valgfrihet og palestinernes sak er i år blant disse.

– Viser ikke dette at Ap et parti i kontinuerlig verdistrid, Støre?

– Nei. Men det er et kontinuerlig engasjement i deler av partiet om oppvekst, skole og friheter til å ta egne valg i trygge fellesskap. Det er bra at dette har en kanal og at folk engasjerer seg, svarer Ap-lederen.

LES OGSÅ: Presset mot kontantstøtten øker i Ap

Rikholdig meny

Vårt Land har gått igjennom heftet med de 628 politiske forslagene. Noen av dem fremmes igjen og igjen om man reiser noen landsmøter tilbake.

• Friskoler: Ap vedtok innstrammende formuleringer om friskoler og private skoler på under forrige landsmøte. Årsaken var nettopp trykk nedenfra fra ulike partilag.

Nå vil flere lag bremse friskoleinnslaget enda mer. Troms Ap vil ha stopp i statsstøtte til skoler med alternativt pedagogisk opplegg eller livssyn. Oppland og Hedmark Ap vil la fylker og kommunestyrer i praksis få vetorett over friskoler. Hordaland Ap vil i tillegg fjerne all offentlig støtte til kommersielle privatskoler.

• Gudsord: For to år siden vedtok Aps landsmøte å fjerne K for kristendom i KRLE-fagets navn. Det skjedde med knapt flertall i en avstemningsthriller.

I år yppes det igjen til beslektet strid om skole – og kristendom. Flere AUF-fylkeslag foreslår at Ap skal innføre aktiv påmelding til gudstjenester i skolens regi. Elevene skal ha «tilsvarende mulighet til å besøke andre gudshus, som for eksempel moskeer eller synagoger, i andre høytider».

Aps mektige sentralstyre advarer mot «unødvendig detaljstyring». Forslaget vil «føre til unødvendig uro rundt skolegudstjenester og vårt syn på den kristne kulturarvens plass i skolen».

LES OGSÅ: Høybråtens tunge KrF-høst

• Barnekontanter: Som Vårt Land skrev i går er det økende utålmodighet med at kontantstøtteordningen. Flere fylkeslag vil bruke pengene til andre velferdsreformer for barnefamilier, som gratis barnehage til alle. Men også i Ap er det understrømmer som frykter for at det skal lyse for mye stat og styring av hverdagspolitikk.

Aps topper har den siste tiden skjerpet utfallene mot kontantytelser: Mens SV og KrF kjemper for økt barnetrygd, fraråder Ap-ledelsen slik pengebruk. Saken splitter i landsmøtesalen. Striden avklares i nytt dokument om oppvekst. Fagforeningsprofilen Mimmi Kvisvik tok dissens – og forslår økt barnetrygd som Aps linje.

• Abort: Forslag om utvidet abortgrense havner ofte i forslagsbunken, men i år er det nytt trøkk for endringer. Akershus og Vestland Ap vil eksempelvis utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker.

Sentralstyret vil holde fast ved 12-ukers grensen. Men også før har landsmøtet fått abortstrid i fanget. I 2005 måtte daværende leder, Jens Stoltenberg, selv kaste seg inn i debatten like før avstemning for å stoppe 16-ukers grense. Stoltenberg vant med et nødskrik.

• Flyktninger: Rapporten om innvandrings- og integrering – som Masud Gharahkhani står i spissen for – samler godt med endringsforslag. I tillegg foreligger det en rekke enkeltforslag om oppmykninger. Ap er mindre delt om flyktningpolitikken enn på lenge, men her både om kvoteflyktninger, finansieringen av innsats og viktige definisjoner kan tautrekkingen i bakrom bli hard.

• LoVeSe: I 2013 intervjuet Vårt Land AUF-ere som reiste hjem i skuffelse etter å ha tapt landsmøteslag om oljefritt Lofoten/Vesterålen. Siden da har AUF gjort nettopp kampen for oljefritt Lofoten til sin store miljøsak.

I år står tunge fylkeslag på for å stemme ned Aps oljekompromiss og vedta varig vern. Om de vinner, er likevel miljøstrid et tema som går hyppig i reprise i Aps landsmøtesal.

• Israel: I gjengangeren Israel/palstinere oppfordres landsmøtet blant annet til sterkere kritikk, boikott av varer produsert på okkupert land og kamp mot innreiseforbud. Men ingen forslag tar til orde for boikott av Israel som stat. Det er det en viss lettelse i Aps topp for å slippe strid om akkurat det.

LES OGSÅ: 86-åring sikrer KrF-liste partiet sliter flere steder

Sp-brems?

På rødgrønn side er det KrFs «verdislektning» Sp som etter neste valg kan ha nøkkelen til om Ap får vedtatt eller stoppet politikk.

– I mange av verdisakene har Sp bydd på like stor motstand som KrF. De kan altså bremse Aps politikk?

– Vi har funnet godt ut av det med Sp tidligere. Og det kan vi gjøre igjen

Her er strids-sakene

Ap kjemper for å få oppmerksomhet om politikken – ikke 
skandalene. Men nok av saker kan skape noen overskrifter om strid.

• Foran landsmøtet er spørsmålet om varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja blinket ut som stridssak nummer en.

• Men utover knippet av ­verdisaker (se breddesaken) kan også en rekke andre saker og spørsmål skape puls:

• Etter partileder Jonas Gahr Støres tale er det debatt. Den ruller fra torsdag ettermiddag til utpå fredagen.

• Distriktsmanifestet «By og land, hand i hand» skal klubbes. Trolig ikke uberørt av delegattaler.

• Også arbeidslivsmanifest skal vedtas – uten at det har skapt ukomfortable overskrifter for Ap.

• Oppvekstutvalget – og migrasjonsutvalget: Her vil ny politikk by på dueller – både i sal og på bakrom.

• Lørdag skal en rekke politiske uttalelser vedtas. Disse blir ikke offentlige før tidlig samme morgen. En av uttalelsene pleier å være global og behandlingen blir sjelden støyfri. Noen ganger får ledelsen seg «en på tygga»

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter