Nyheter

KrFs landsstyre vil åpne for å kaste folk ut av partiet

Under vårens landsmøte skal KrF-delegatene diskutere om partiet bør innføre en eksklusjonsparagraf. Landsstyret stiller seg positivt til forslaget.

I forslaget som legges fram på landsmøtet 26.–28. april, heter det at et medlem kan bli kastet ut av KrF dersom vedkommende:

* Er medlem av et annet politisk parti.

* Er tillitsvalgt, folkevalgt eller arbeider for et annet politisk parti.

* Har framsatt hatefulle ytringer eller trusler.

* Er dømt for seksuelle overgrep eller annen grov kriminalitet.

I henhold til forslaget er det sentralstyret som skal beslutte hvorvidt noen kan ekskluderes. Her trengs det to tredels flertall.

Fylkeslag usikre

Landsstyret har stilt seg positivt til forslaget, men flere fylkeslag er usikre, skriver avisa Dagen. Oslo er blant dem som spør seg hvorvidt det er klokt, men fylkesleder Espen Andreas Hasle er åpen for å stemme ja dersom eksklusjonsparagrafen inneholder klare begrensninger.

– Da fylkesstyret behandlet spørsmålet, anbefalte vi å si nei. Nå er det kommet et mer konkret forslag på bordet, så dette må vi snakke om i delegasjonen, sier han til avisen.

Metoo

Partiets generalsekretær Hilde Frafjord Johnson sier at en slik paragraf har vært debattert i KrF flere ganger.

– Det som har aktualisert dette igjen, er metoo-problematikken. I tilfeller hvor medlemmer har blitt domfelt i overgrepssaker, har det eneste virkemiddelet vært å be folk om å melde seg ut, sier hun til Dagen.

Også SV diskuterte eksklusjonsparagraf under sitt landsmøte forrige helg. De sa imidlertid nei med stort flertall. Heller ikke Venstre har en slik paragraf, men både Frp, Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, MDG og Rødt har regler som gjør at medlemmer kan kastes ut under visse omstendigheter.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter