Lørdag kveld stemte et flertall av kirkemøte-delegatene imot åpne komitémøter. Men et flertall av kirkemøte-delegatene stemte for at Kirkerådet skal utrede hva konsekvensene av åpne komtiémøter vil være.
LES MER: Sør mot nord i kirkemøte-debatt.
Mye debatt
Etter fredagens debatt hadde komité for personal, arbeidsgiverspørsmål og utdanning. i sin endelige innstilling foreslått at Kirkerådet skulle utrede hvorvidt komitémøtene burde være åpne eller lukkede på Kirkemøtet.
Kirkemøte-delegaten Rolf Reikvam oppretthold imidlertid sitt motforslag om at komiteene burde være åpne, men kan være lukkede i særskilte tilfeller.
Han fikk støtte av flere kirkemøte-delegater, blant annet Jørgen Foss fra Oslo og Therese Utgård fra Møre.
– Jeg mener det er feil at komitémøtene er lukkede. Jeg gikk til valg på et åpent og demokratisk kirkedemokrati. Det å være i prosess er i prinsipp er bra, men det er også et demokratisk prinsipp at man kan påvirke prosessene. For utenforstående kan det være vanskelig å reagere rakst nok når en sak først er kommet til plenum. Det er heller ikke galt å slippe aviser eller Vårt Land inn. Vi må kunne stå for det vi mener, sa Therese Utgård fra Møre bispedømme.
Kari Karstensen fra Sør-Hålogaland uttalte at det i alle fall blir feil å la Kirkerådet utrede spørsmålet om åpne komité-møter.
– Mange av oss er opptatt av at det er for mange byråkrater på Kirkens hus allerede, og vi burde ikke gi dem enda en ting å gjøre. Så dette spørsmålet burde denne forsamlingen avgjøre selv.
Voteringen viste at det ikke var flertall for Reikvams forslag. 26 delegater stemte for åpne møter, mens 82 stemte imot.
LES MER: Mye kommaflytting på Kirkemøtet
Advarer
Nestleder Harald Hegstad advarte mot at ulike interessegrupper og fagforeninger kan få enda større mulighet til å drive lobbyvirksomhet hvis komitémøtene er åpne.
I debatten på fredag advarte også Agder-biskop Stein Reinertsen mot åpne møter.
– Det er viktig at vi snakker til hverandre, ansikt til ansikt. Jeg har vært på Kirkemøtet i 14 år og sett hvor viktig det er. Det er ikke bra for kirkedemokratiet hvis vi tar de lukkede samtaler i våre egne grupperinger og ikke sammen. Vi må gjøre det vi kan for å holde kirken sammen, sa Reinertsen, og minnet om at sakene som kommer opp i komiteene alle drøftes også i plenum.
Marie Klakegg Grastveit fra Stavanger Bispedømme sa hun har opplevd det godt å kunne prate fritt i lukkede komitémøter.
– Det kan være godt å kunne være i prosess og ha åpne og sårbare samtaler. Å ha lukkede komitémøter gjør det mulig å være underveis, selv om man ikke har bestemt seg ennå, sa hun.