Nyheter

Ikke flertall for åpne komitémøter

Flertallet på Kirkemøtet stemte imot lukkede komitémøter. Men de vil at Kirkerådet skal utrede konsekvensene av åpne møter.

Lørdag kveld stemte et flertall av kirkemøte-delegatene imot åpne komitémøter. Men et flertall av kirkemøte-delegatene stemte for at Kirkerådet skal utrede hva konsekvensene av åpne komtiémøter vil være.

LES MER: Sør mot nord i kirkemøte-debatt.

Mye debatt

Etter fredagens debatt hadde komité for personal, arbeidsgiverspørsmål og utdanning. i sin endelige innstilling foreslått at Kirkerådet skulle utrede hvorvidt komitémøtene burde være åpne eller lukkede på Kirkemøtet.

Kirkemøte-delegaten Rolf Reikvam oppretthold imidlertid sitt motforslag om at komiteene burde være åpne, men kan være lukkede i særskilte tilfeller.

Han fikk støtte av flere kirkemøte-delegater, blant annet Jørgen Foss fra Oslo og Therese Utgård fra Møre.

– Jeg mener det er feil at komitémøtene er lukkede. Jeg gikk til valg på et åpent og demokratisk kirkedemokrati. Det å være i prosess er i prinsipp er bra, men det er også et demokratisk prinsipp at man kan påvirke prosessene. For utenforstående kan det være vanskelig å reagere rakst nok når en sak først er kommet til plenum. Det er heller ikke galt å slippe aviser eller Vårt Land inn. Vi må kunne stå for det vi mener, sa Therese Utgård fra Møre bispedømme.

Kari Karstensen fra Sør-Hålogaland uttalte at det i alle fall blir feil å la Kirkerådet utrede spørsmålet om åpne komité-møter.

– Mange av oss er opptatt av at det er for mange byråkrater på Kirkens hus allerede, og vi burde ikke gi dem enda en ting å gjøre. Så dette spørsmålet burde denne forsamlingen avgjøre selv.

Voteringen viste at det ikke var flertall for Reikvams forslag. 26 delegater stemte for åpne møter, mens 82 stemte imot.

LES MER: Mye kommaflytting på Kirkemøtet

Advarer

Nestleder Harald Hegstad advarte mot at ulike interessegrupper og fagforeninger kan få enda større mulighet til å drive lobbyvirksomhet hvis komitémøtene er åpne.

I debatten på fredag advarte også Agder-biskop Stein Reinertsen mot åpne møter.

– Det er viktig at vi snakker til hverandre, ansikt til ansikt. Jeg har vært på Kirkemøtet i 14 år og sett hvor viktig det er. Det er ikke bra for kirkedemokratiet hvis vi tar de lukkede samtaler i våre egne grupperinger og ikke sammen. Vi må gjøre det vi kan for å holde kirken sammen, sa Reinertsen, og minnet om at sakene som kommer opp i komiteene alle drøftes også i plenum.

Marie Klakegg Grastveit fra Stavanger Bispedømme sa hun har opplevd det godt å kunne prate fritt i lukkede komitémøter.

– Det kan være godt å kunne være i prosess og ha åpne og sårbare samtaler. Å ha lukkede komitémøter gjør det mulig å være underveis, selv om man ikke har bestemt seg ennå, sa hun.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter