Nyheter

– På tide å ta oss på alvor

Representantene fra Ungdommens Kirkemøte (UKM) mener det er på tide at de får stemmerett på Kirkemøtet.

I dag har representanter fra Ungdommens Kirkemøte tale- og forslagsrett på Kirkemøtet, men ikke stemmerett.

Det må endres, mener ungdommene selv. Og nå kan det gå den veien, dersom Kirkemøtet vedtar å be Kirkerådet forberede en sak om regelverk for ungdomsdemokrati til Kirkemøtet i 2020.

– Dette har vært snakket om i mange, mange år og svaret har alltid vært at vi må vente til kirkeordningen skal opp. Når saken nå kom opp er det likevel ikke med i den grad vi ønsker. Nå er vi utålmodige og ønsker å bli lyttet til, sier Silje Håve Smørvik som er leder for UKMs Utvalg for ungdomsspørsmål (UFUNG) til Kristelig Pressekontor.

Forlengelse

Smørvik tror årsaken til at ungdomsdemokratiet ikke er kommet høyere opp på agendaen tidligere er at man har forsøkt å lage en kirkeordning som er så lik den gamle kirkeloven som mulig.

– Dermed er hele ungdomsdemokratiet nytt i regelverket, da det ikke har vært regelfestet før, sier Smørvik.

– Det har ikke vært skapt rom i den kirkeordningen som legges fram nå til å gjøre et større anliggende for ungdomsdemokratiet, sier UKM-representant Kjersti Jåvold Landmark og legger til:

– Vi vil legge press på dette. Vi hører komiteen og forstår at det trengs mer utredning, men vi er utålmodige. Vi kommer ikke til å gi oss og må sørge for at dette også følges opp av UFUNG gjennom hele året.

Sørvik forteller at det nå ikke trenger å sitte noen medlemmer i Kirkemøtet under 30 år. Det finnes en nominasjonsgrense der minst 20 prosent på listene må være under 30, men det er ingen kvotering.

– Derfor er det viktig at representantene fra UKM i hvert fall får én stemme, sier Smørvik.

LES MER: To av Kirkemøtets viktigste saker handler om hva grasrota i Den norske kirke skal få finne ut av selv

Stor støtte

Flere av Kirkemøtets medlemmer ga uttrykk for støtte til at regelverk for ungdomsdemokratiet skal utredes under plenumsbehandlingen.

– Jeg gleder meg til høstens UKM der vi skal få jobbe med dette. Endelig skal vi bli tatt på alvor, sier Sondre Karstad, som representerer Tunsberg bispedømme.

Therese Kristin Børnes Utgård fra Møre bispedømme mener det er viktig å få med ungdommene på deres premisser.

– Vi kan ikke undre oss over hvorfor vi mister de unge når vi bare snakker om dem. Vi må snakke med dem og lytte mer, sa hun fra talerstolen.

LES OGSÅ: Kirkemøtet splittes over samme saker

Ikke folkevalgt

Karin-Elin Berg fra Borg bispedømme er opptatt av at helheten ivaretas.

– Det må utredes og vi må vurdere om vi kan gi stemmerett på Kirkemøtet til noen som ikke er folkevalgt, sier hun under plenumsbehandlingen.

Smørvik mener dette ikke er et problem.

– Det finnes allerede unntak for dette med folkevalgte i Kirkemøtet og da tenker jeg at det også kan gjelde for ungdomsdemokratiet.

– Vi har jo også respekt for en utredning der vi kan åpne alle muligheter og veie dem opp mot hverandre. Dette har vi vedtatt fra UKM at vi ønsker med en forutsetning om at det utredes, legger Landmark til.

LES MER: Dette er ungdommenes klare oppfordring til Kirkemøtet

Kun én paragraf

Årets kirkemøte er det siste i denne valgperioden. UKM-representantene håper på et høyt antall delegater under 30 også etter valget i høst.

– Jeg håper det blir en stor glede over å få regelfestet ungdomsdemokratiet helt i starten av perioden, sier Smørvik.

– Så håper vi at utredningen de forhåpentligvis vedtar i år blir gjort på en skikkelig måte til neste år, og at vi som ungdomsdemokratiets representanter blir flinkere til å bruke de kanalene vi har og legge press der det trengs, sier Landmark.

Slik Kirkeordning for Den norske kirke, som er en midlertidig ordning, fremstår ved førstegangshåndteringen er kun én paragraf (§36) viet ungdomsdemokratiet. Dette synes Smørvik er for tynt.

– Jeg forventer at ungdomsdemokratiet får større plass i den store kirkeordningen etter hvert og at det neste år kommer et eget regelverk for oss som er godt utredet. Da skal vi selvsagt ha mer en én paragraf, avslutter hun.

Les mer: Flere saker fra årets kirkemøte

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter