Det er litt mer aktivitet i gangene enn det pleier å være på kirkemøter. Delegater stikker ut fra komiteene for å ta seg en kaffe eller slå av en prat med noen fra en annen komité. Kanskje for å dele frustrasjonen over årets sakspapirer som omhandler saker som kirkeordning og budsjettregelement.
Dag Landmark, delegat fra Hamar bispedømme, er en av flere som fra talerstolen har uttrykt ønske om mindre detaljstyring og mer snakk om de store linjene på fremtidige kirkemøter.
– Jeg stiller meg i køen for heiarop om kirkerådsdirektørens ønske om mindre detaljregulering og kontroller i alle mulige sammenhenger. Hvor mye kan vi stryke av de forslagene vi har til regler og bestemmelser for Den norske kirke?
– Litt kjedelig
Atle Sommerfeldt, biskop i Borg, brukte også taletid på å etterlyse de litt mer overordnede sakene. Sommerfeldt sitter i komiteen for diakoni, utdanning og samfunnsspørsmål.
– Det er ikke mange saker på dette feltet i år, vi arbeider mest med valgregler til Kirkerådet. Men fordi det var såpass lite på vårt felt, drøftet vi kirkens engasjement for bærekraftsmålene, som kommer opp i en av orienteringssakene, forteller Sommerfeldt.
Han sier kirkemøtene etter løsrivelsen fra staten har måttet få mye regelverk på plass, og mindre om kirkens innhold og visjon.
– Og i år har det kanskje blitt litt ekstremt. Det er også nødvendig siden vi nå er herre i eget hus og må ha ordninger for en medlemsorganisasjon med 3,7 millioner medlemmer med stor offentlighet. Vi er jo ingen alminnelig kristelig forening.
– Men det virker som du synes det er litt kjedelig?
– Ja, jeg synes nok det. Sakene vi behandler på Kirkemøtet i år har, med unntak av liturgien for hovedgudstjenesten og fordelingen av penger, mindre relevans for det daglige arbeidet vi driver med i Borg. Det var derfor komiteen vår ville diskutere Bærekraftsmålene, sier han. Og klimauttalelsen blir viktig!
LES MER: Kirkemøtet splittes fortsatt over samme saker
Mye regler
Etter at Ungdommens kirkemøte (UKM) holdt sin orientering torsdag kveld ga flere delegater uttrykk for at de var ganske misunnelige på de unges saksdokumenter.
– Kan vi få noen slike saker som disse folka har jobbet med til neste kirkemøte og ikke bare regelsaker?
Det var bønnen fra Karl Johan Kirkebø, som er delegat fra Bjørgvin bispedømme.
– Sakene er veldig godt gjennomarbeidet, så møtet kunne ha vært unnagjort på færre dager. Det kunne vært spennende å ha flere plenumsdebatter der vi diskuterte saker som kunne bringe kirken videre, sier Kirkebø til Vårt Land.
LES MER: Dette er ungdommenes klare oppfordring til Kirkemøtet
Kunne hatt tema
Flere av delegatene Vårt Land snakker med i gangene og hotellbaren gir uttrykk for at de heller skulle fått diskutert flere saker som engasjerer kirkegjengere flest.
Beate Husa fra Bjørgvin bispedømme mener årets kirkemøte bærer preg av mye kommaflytting.
– Jeg skulle ønske Kirkerådet hadde tatt strammere regi ved dette Kirkemøtet, og kanskje kortet det ned én eller to dager. Et annet alternativ kunne være å gi møtet et tema, slik at vi fikk mer substansielle debatter.
Hun trekker frem rekruttering til kirkelige stillinger og oppslutning om dåp som to saker som kunne vært grundigere diskutert.
– Dette er to av de store utfordringene Den norske kirke står overfor. Med en såpass tynn saksliste kunne vi brukt tiden til å diskutere hva kirken vår egentlig skal være.
Husa sier tempoet i komiteen hun sitter i er lavere enn det har vært tidligere.
– Vi startet litt senere i dag, for eksempel. Vi har god tid. Og fordi vi har så god tid synes jeg det er dumt at taletiden på generaldebatten kun ble på to minutter. Vi får ikke diskutert noe på den måten, sier hun.
– Vårt mandat
Kai Steffen Østensen fra Agder og Telemark bispedømme synes imidlertid at sakene på årets kirkemøte er spennende.
– Det er kanskje fordi jeg er litt politisk nerd, men jeg synes disse sakene er interessante og viktige. Kirken trenger et regelverk, og det er vårt ansvar som kirkepolitikere å vedta dem. Det er vår oppgave å legge strukturene for kirken, sier han.
LES MER: Ungdommens kirkemøte vil ha mer like faste ledd i liturgien