– I år går det mot en rekordpåmelding, sier Øistein Øvergaard. Han er daglig leder for stiftelsen lovsang.no, som fredag morgen åpner dørene for konferansen Lovsang19 for fjerde gang på rad.
Over 1000 personer ventes å komme til Romerikskirken for å bli inspirert og videreutviklet til lovsangstjeneste i menigheter over hele Norge.
Økende interesse
Siden konferansen først ble holdt i 2015 har lovsang.no sett en økende interesse blant sangere og musikere for å komme sammen med andre som ivrer for det samme. Ifølge Øvergaard favner konferansen bredt blant ulike kirkesamfunn.
– Det er nesten ingen kirker som ikke er registrert. Det er noe av styrken her. Vi er alt fra pinsevenner til Den norske kirke. Jeg tror det at vi møtes gir et større bilde av hvem Gud er og hva han gjør i Norge, sier Øvergaard.
Selv om konferansen får besøk av flere profilerte navn innen lovsangssjangeren, som amerikanske Leeland Mooring, tror Øvergaard det er selve konseptet som er det store trekkplasteret.
– Vi ønsker å knytte folk sammen. Her kan man treffe andre som står i det samme. Mange kommer fra mindre steder og har ikke personer de naturlig kan gå til. En pastor har ikke nødvendigvis peiling på hva det betyr å stå i en lovsangstjeneste.
LES OGSÅ: Arvo Pärt til Kirkemusikkfestivalen
Ulike spesialiteter
På konferansen kan man melde seg på egne nettverk basert på hvilken rolle man har i en lovsangssetting, alt i fra egne spor for bass og synth til lys og lyd.
– Hvor stort spenn av musikkstiler er representert?
– Lovsangsnettverket handler ikke om å fronte en bestemt stil, men om å samle folk og feire hverandre og mangfoldet, sier Øvergaard, som likevel erkjenner at det blir lite gregoriansk kirkemusikk under konferansen.
– Det meste av musikken er «mainstream,» det folk flest kan koble seg på. Men vi har prøvd å gjøre mye forskjellig. Vi er opptatt av at det kan være like sterkt gudsnærvær når man lovsynger med en enkel kassegitar som når det er full pakke.
Enhet i Kristi kropp
Visjonen til lovsang.no er å være et nettverk «som styrker tilbedelsen i den enkelte menighet og bygger enhet i Kristi kropp.»
– I lokalmenigheter rundt omkring er man ofte er uenige om lovsang, om alt i fra sangvalg og sjanger til lydnivå. Hvordan kan lovsang bidra til å skape enhet?
– Jeg tror man er mye mer enhetlige i dag enn for 20 år siden. Når man besøker ulike steder kjenner man seg mer igjen enn før og man er del av det samme. Men vi er opptatt av at man som lovsangsleder må tenke på hvem man skal lede og tilpasse seg. Man må spørre: Hva fungerer her? Hvis du er på et sted der det fungerer å spille banjo, så spill banjo, sier Øvergaard.
– Er det en fare for at man kommer hjem fra slike konferanser og tenker at lovsang må være veldig proft?
– Hvis folk går hjem og tenker det, da har vi bommet. Vi er opptatt av å formidle at lovsang er lyden av tilbedelse. Samtidig vil vi at konferansen skal være noe ekstra og en feiring. Vi feirer lovsangstjenesten og gir folk et bilde av hvordan det kan se ut, sier Øvergaard.
LES OGSÅ: – Sigvald Tveit var først og fremst en folkelig formidler