Nyheter

Hardt Vedum-oppgjør med «klima-misbruk» og populisme-stempling

Sps leder langet ut mot regjeringen symbolpolitikk i klimapolitikk. Raljerte med anklager om «populisme» og «kynisme» fra regjeringens topper.

Hamar  20190322.
SP leder Trygve Slagsvold Vedum på Landsmøtet til Senterpartiet på Hamar.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Trygve Slagsvold Vedum var ikke nådig med det han mener er feilslått symbolpolitikk fra regjeringen i klimakampen. Han advarte mot at de som kjøper Tesla med klimafordeler skal være dagens miljøhelter.

De ekte heltene er de som kjører gammel bil – nå uten pendlerfradrag en gang – til arbeid langt borte. De som ikke har «for mye alpeferie eller drar på shopping i London eller den typen dekadanse».

– Vi kan og vil aldri, aldri akseptere at det er de med dårligst råd som skal betale omstilingen av Norge. Det er regjeringens politikk. Og det er fullstendig feilslått, sa Vedum til massiv applaus.

Han ristet også regjeringserklæringens punkter om å verne mer myr i kampen mot klimaheten.

Å forby produksjon av mat på myr er et klimagrep. Men man skal få bygge motorvei på myr og kjøpesenter på myr. Det eneste som ikke skal være lov, er å produsere mat på myr, sa Vedum.

LES OGSÅ: Vedum ønsker røde KrF-ere velkommen i Sps rekker

Opp for det jordnære

For regjeringen glemmer i følge Sps sjef de viktigste grepene: Å skape et stort CO2-fond for næringslivet og kraftfulle tiltak for å satse på skoghold. Det at landets skoger binder CO2, er et av Sps mantra i klimapolitikken.

Etter mye debatt innad i partiet om manglende vilje til å snakke frem klima- og miljøprofil, ba han også delegatene ha den jordnære politikken i minne når endelige Sp-vedtak gjøres søndag.

– Regjeringen står for symbolpolitikk. Og det er ekstremt ødeleggende for alle oss som ønsker en jordnær klimapolitikk som faktisk virker, sa han.

LES OGSÅ: Slik er Sps opprustning for å ta stor makt

Ut på merkelapps-reise

En smilende Sp-leder raljerte humoristisk med de beskyldningene han og partiet har fått fra blå topper de siste fem årene. Vedum tok salen med på en «merkelapps-reise». Flere av stoppestedene handlet om Erna Solbergs karakteristikker.

– I 2015 var vi «bakstreverske». Vi måtte jo forstå at det var «mer robuste enheter som var svaret». Ja, hele den valgkampen var vi «bakstreverske», men det var vi som gikk frem og fikk 40.000 nye stemmer.

Så kom ordet «populist». Den kom hyppig da Vedum fortsatte å snakke om dårlige offentlige tjenester og avstander mellom folk i samfunnet.

– Men hva skjedde i 2017? Vi bakstreverske populistene gikk frem med 150.000 stemmer og var valgets klare vinner, sa Vedum.

LES OGSÅ: Klima skaper økt rødgrønn spenning

Så kom ordet «kynisme»

Han gjestet også ulvedebatten i vinter – da folk strømmet fra bygdene til hovedstaden for å demonstrere utenfor Stortinget. Da falt det ord om «kynisme» da Vedum støttet dem.

– Kjære Erna, hvis du ser på oss nå – kall oss hva dere vil. Vi mener det vi mener uansett. Det er grunnleggende feil ikke å høre på folk. Vi er bare uenig at det er kynisk å lytte til folk i rovdyrpolitikken, sa han.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter