Nyheter

Frykter koleraepidemi

En uke etter syklonen Idai er fortsatt 15.000 mennesker fast i flomrammede områder i Mosambik. Nå frykter man både matmangel og koleraepidemi.

Det er bekreftet at 300 personer i Mosambik har mistet livet som følge av syklonen som traff land 15. mars. Det fryktes at det reelle tallet er langt høyere. Også i nabolandene Zimbabwe og Malawi har flere hundre tusen mennesker blitt rammet.

Fem mil med gjørmesjø

I Mosambik har syklonen og de enorme nedbørsmengdene skapt en slags gjørmete innsjø som er femti kilometer bred og blant annet oversvømmer landets nest største by, Beira. De 15.000 som fortsatt ikke er blitt reddet befinner seg stort sett på hustak og trær i de oversvømte områdene. Hjelpemannskapene har ikke kapasitet til å hjelpe alle på én gang, men mer enn 900 skal ha blitt reddet onsdag.

– Vi prioriterer barn, gravide kvinner og de som er skadd, sier Caroline Haga i Den internasjonale forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger.

LES OGSÅ: Ødelagt infrastruktur gjør bistandsarbeidet krevende i Mosambik

Frykter for matmangel og sykdom

Kirkens Nødhjelp jobber med vann- og sanitærforholdene i Malawi, som i tillegg ble rammet av en flom kort tid før syklonen.

– Vi er bekymra for flere ting. Mange har mistet tilgangen til rent drikkevann, siden oversvømmelsene har forurenset vannet. Vi er også bekymret for sykdommer som kolera og diaré, sier konstituert generalsekretær Lisa Sivertsen til Vårt Land.

Syklonen kom midt i innhøstingssesongen. Sivertsen frykter matmangel.

– Malawi har lav matsikkerhet i utgangspunktet, og ett av tre barn under fem år er kronisk underernært. Det var gode prognoser for denne avlingssesongen, og vi forbereder oss på at vi må yte mye matvarehjelp framover, sier hun.

Må velge mellom slange og drukning

Situasjonen er tragisk, ifølge Hugo Du Plessis som Washington Post har snakket med. Han jobber med helikopteroperasjonene til Verdens matvareprogram (WFP).

– Pilotene mine sier at folkene som sitter fast i trær har selskap av slanger. Se for deg å måtte velge mellom en slange og drukning, sier han.

I tillegg frykter nødhjelpsorganisasjonene for sykdom.

– Latriner og avløpssystem er skylt vekk eller ødelagt. Folk må gjøre sitt fornødne i buskene og det kommer til å føre til alvorlige, vannbårne sykdommer, advarer John Makina ved nødhjelpsorganisasjonen Oxfam i en pressemelding.

Verden er ikke forberedt på klimaendringene

Det sørøstlige Afrika, der Mosambik og Malawi ligger, er blitt mer utsatt for ekstremvær de siste årene, som følge av klimaendringene. Det vil også andre regioner bli. Malawi er utsatt for både tørke og flom. Sivertsen sier Kirkens Nødhjelp er klare for å møte utfordringen, men verden er ikke det.

– Vi er godt forberedt på framtida, vi har mye ekspertise som hjelper med både forebygging og respons. Men verden er ikke godt nok forberedt på denne typen klimaendringer. Det er altfor lite finansiering av klimatilpasning og forebygging, og altfor lite fokus på arbeidet som må gjøres, sier hun.

Må bidra i forkant

Generalsekretæren understreker viktigheten av å forebygge og tilpasse landene til klimaendringer, framfor kun å bidra med nødhjelp først når noe har skjedd.

– Det er mye billigere og lettere om man hjelper til i forkant. Man kan gjøre mye med både trygge vannveier og klimatilpasning av landbruket, sier Sivertsen.

Hun legger til at det begynner å haste, særlig med tanke på de såkalte klimaflyktningene.

– Klimaendringene skjer nå, og de rammer de fattige hardest. De siste tallene fra FN forteller at ca. 200 millioner kommer til å bli såpass hardt rammet av klimaendringer – økt havnivå, ekstremvær, tørke, flom – at de vil måtte migrere, sier Sivertsen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter