Nyheter

Kontraster på Oslo Symposium: Ropstad fikk jubelbrøl, Hareide fikk buing

Mens Knut Arild Hareide ble møtt med pipekonsert, ble Kjell Ingolf Ropstad tatt imot med stående applaus, akkompagnert av Tina Turners «Simply the Best».

Bilde 1 av 5

Ropstad leverte utspill med mild brodd mot venstresiden. Det falt i god jord:

– Når man hører den politiske debatten skulle man tro norsk kultur og verdier ble grunnlagt på 60-tallet, og at staten bygget landet, sa KrF-toppen til humring fra salen.

– Det er ikke Ap eller staten som fant opp helse- og omsorgtjenester, fortsatte Ropstad, og ga en historietime om kristendommens betydning for velferdssamfunnet.

Der løftet han fram vekkelsespredikanten og den sosialt bevisste seriegründeren, Hans Nielsen Hauge – og spurte hvorfor fagbevegelsen har glemt ham.

LES OGSÅ: Bakgrunn: Hva er egentlig Oslo Symposium?

Enorm kontrast

Kontrasten var stor fra Ropstads mottakelse til tidligere KrF-leder Knut Arild Hareides mottakelse. Den tidligere KrF-lederen ble møtt med utrop og piping fra deler av salen da han talte til den kristenkonservative, høyreorienterte stormønstringen Oslo Symposium fredag.

– Nei!

– Buu!

Dét var reaksjonen da Hareide snakket om «vår tids verdikamp» i går morges:

– Vi må stå opp mot populismen. Vi må ta avstand fra Trump. Jeg må advare kristne og andre mot å stemme på en populist som Trump, sa Hareide.

LES OGSÅ: Hareide møtt med pipekonsert og tilrop på Oslo Symposium

Nødvendig med oppgjør

Hareide utdyper overfor Vårt Land:

– Forherligelsen av Trump og den manglende evnen til å se helheten i deler av dette miljøet er vanskelig å forstå. Jeg deler engasjementet for kristne verdier, men det er nødvendig å ta et oppgjør med det som bryter med mange av de verdiene. Reaksjonene fra salen viser at det var et riktig valg, sier Hareide.

Kontrasten fra den tidligere KrF-lederen til mannen som trolig blir hans etterfølger, var enorm. Før Ropstads tale ble han tatt imot med stående applaus fra en fullsatt sal, mens Tina Turners «Simply the Best» ljomet i Folkets hus.

LES OGSÅ: Til Helhet taler på Oslo Symposium

Oslo symposium 2019.
Deler av publikum under Oslo Symposium fredag.

Størst applaus til gjengangerne

En KrF-leder vil imidlertid sjelden få like mye applaus som symposiepublikummets «egne» profiler.

Ei heller Kjell Ingolf Ropstad. Men han fikk ros fra en av publikumsfavorittene fredag formiddag – tidligere stortingsrepresentant for nettopp KrF, Anita Apelthun Sæle.

Hun takket Ropstad og Olaug Bollestad for strengere adgang til tvillingabort og svarte på Hareides oppgjør:

– Det må jeg si, Knut Arild. Det er fantastisk at den amerikanske ambassaden nå er flyttet til Jerusalem. Og regjeringens Israel-politikk er faktisk knallbra!

LES OGSÅ: Skal feire KrF i borgerlig regjering

Borgerlige gjester

Som vanlig var også profiler fra de borgerlige partiene Høyre og Frp invitert til å tale. Siv Jensen, som talte på det første symposiet i 2011, kjente sitt publikum:

– Frp er helt tydelig på å ta vare på vår kristne kulturarv. Vi skal ikke selge ut våre verdier i møte med innvandring.

Frp-lederen fulgte opp med ja til obligatorisk skolegudstjeneste, advarsler mot norsk antisemittisme og et Israel-frieri:

– Landet fortjener vår fulle støtte, sa Jensen, og forlot salen til trampeklapp fra deler av publikum.

Oslo symposium 2019. Siv Jensen
Siv Jensen pratet om kristen kulturarv og Israel under Oslo Symposium. Her er Frp-lederen før hun gikk på scenen.

Årets Oslo Symposium kolliderer med Høyres landsmøte. Dermed ble leder for den liberale tankesmien Civita, Kristin Clemet, det nærmeste vi kom en Høyre-politiker fredag.

Hun fridde til publikum fra et liberalt ståsted, og forsvarte reservasjonsrett for leger og kors i flagget.

– Jeg er opptatt av toleranse og evne til å leve med mangfold. I Norge virker religion fremmed og provoserende på mange, sa Clemet.

Hun tok avstand fra «urimelig» stempling av symposiepublikummet og roste Dagen-redaktør Vebjørn Selbekks forsvar for tros- og ytringsfrihet for alle religioner og annerledestenkende.

LES OGSÅ: «Større problemer med Civita enn den gjengen»

Hareide: Retningsvalget var ikke et spørsmål KrFs sjel

Det hører med til historien at Knut Arild Hareide snakket varmt om KrFs politikk og sa at samarbeidsvalget ikke er et spørsmål om KrFs sjel.

Kjell Ingolf Ropstad la på sin side fram KrFs seiere i regjeringserklæringen.

Størst bifall vakte nok «mer samarbeid og handel» med Israel, samt den første endringen i abortloven på 40 år.

Fredagen var en talemaraton om kristenkonservative hjertesaker som abort, familie, aktiv dødshjelp, friskoler og kristendommens plass i samfunnet – gjerne med brodd mot Ap og feminisme, og med henvisninger til amerikansk politikk.

Israel var viet en egen bolk, som engasjerte spesielt mye. Der talte blant annet Israels ambassadør og Frps Christian Tybring-Gjedde.

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter