Nyheter

– Hotellbibler er utdatert

Petter Stordalen erstatter bibel med menneskerettighetserklæring på sitt nye hotell i Oslo. – Et uttrykk for avkristningen av Norge, tror representant for Norsk Gideon.

– Dette er ikke til forkleinelse for Bibelen, men det begynner strengt tatt å bli litt utdatert å ha Bibelen på hotellrom, sier Wilhelm Hartwig, hotelldirektør på Petter Stordalens nye hotell Amerikalinjen i Oslo sentrum.

Fredag åpnet det splitter nye boutiquehotellet – «designet for den moderne utforsker» – og skal man tro hotellet har ikke den moderne utforskeren behov for en bibel i nattbordsskuffen. I stedet møter hotellgjestene på Amerikalinjen FNs menneskerettighetserklæring på toppen av nattbordet.

– Vi har blitt kontaktet av flere som har ønsket å gi oss bibler, men med konseptet vårt blir det feil. Vi er svært opptatt av å være et internasjonalt hotell og med referansen til utvandringen til Amerika er det håpet og drømmen om et nytt liv som er i fokus. Da symboliserer Menneskerettighetserklæringen noe raust og mangfoldig, noe som samler oss som mennesker, sier Hartwig.

LES OGSÅ: Fjernet bibler fra alle hotellrom

– Binder oss sammen

Han forteller at den lille, blå boka med menneskerettighetene først og fremst er en gimmick – som de har fått hjelp av FN-sambandet til å gjennomføre.

– Menneskerettighetserklæringen symboliserer noe universelt som binder oss mennesker sammen. Håpet vårt er at dette er et dokument som gjestene vil bla gjennom når de er på hotellet, sier Ellen Sporstøl, kommunikasjonssjef i FN-sambandet.

For hennes del kunne gjerne både Bibelen og Menneskerettighetserklæringen ligget der.

– Men vi synes det er utrolig positivt at Menneskerettighetserklæringen får plass. Fordi dette er nytt kan det vekke interesse hos gjestene. Det kan gjøre at folk blar i den og gjør seg noen tanker om viktigheten dokumentet har for demokratiet vårt, sier Sporstøl.

LES MER: KrF-topp forsvarer bibelutdeling til elever

Evig liv

Helt siden 1930-tal­let har Det nye tes­ta­men­tet hatt fast plass i natt­bord­skuf­fer på lan­dets ho­tel­ler. Det er likevel over ti år siden første gang hoteller i Norge så smått begynte å fjerne biblene.

I 2014 skrev Vårt Land at Rica Holmenkollen Park Hotell hadde fjernet Bibelen og til gjen­gjeld tilbød et opp­gra­dert ut­valg av hel­li­ge skrif­ter inkludert bønne­tep­per og en app som viser retnin­gen mot Mekka. Det skapte voldsomme reaksjoner, blant annet i organisasjonen Norsk Gideon som står for hotellbiblene i Norge.

Prosjektleder i Norsk Gideon, Steinar Hopland har vært med i organisasjonen siden 1986, da han selv fant en bibel på hotellrommet sitt under en forretningsreise og ble kristen.

– Petter Stordalen får gjøre hva han vil. Det er ingenting i Menneskerettighetserklæringen som strider mot det som står i Bibelen. Men Bibelen og Det nye testamentet er så mye mer enn denne erklæringen. Den forteller ikke bare hvordan vi mennesker skal forholde oss til hverandre, men hvordan vi skal bli reddet fra en brå død til et evig liv, sier Hopland.

LES OGSÅ: Fant Jehovas Vitner-bibel på 70 hotellrom

Tegn på avkristning

Hans anbefaling til Stordalen – og alle andre norske hotelleiere – er å slippe til Norsk Gideons testamenter og bibler, slik de har gjort siden 1934.

– Det er flere hoteller som utestenger Gideon internasjonalt, og det finnes en organisasjon i USA som kjemper for såkalte bibelfrie rom. Men dette er et lite mindretall. De fleste hotellgjestene synes dette er en god tradisjon, ikke minst i et land som er bygget på kristne verdier.

Hopland innrømmer at det var lettere å dele ut bibler til hoteller og skoler da han startet i organisasjonen på 1980-tallet.

– Da var det veldig få hoteller som takket nei til Guds ord, nå er det en stor del av dem som gjør det over hele Norge. Da er det betimelig å spørre seg om det er slik at dette er et uttrykk for den generelle avkristningen i Norge. Det tror jeg dessverre, sier han.

– Tror du tiden der man fant Bibelen i nattbordsskuffer på hotellet er forbi, William Hartwig?

– Jeg tror nok ikke det vil bli mer av det i det stadig mer sammensatte samfunnet vi lever i, nei, svarer hotelldirektøren.

LES MER: Vil du ha bibel på hotellrommet?

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter