Nyheter

Vil markere skilsmisse i kirken

En dansk sokneprest har laget utkast til et skilsmisseritual i folkekirken. – Kan bidra til å gjøre prosessen lettere for mange skilte, sier psykolog Frode Thuen.

– En skilsmisse er en av de virkelig store begivenhetene i et menneskes liv, både følelsesmessig og praktisk. Derfor er det helt opplagt for meg at kirken bør tilby et ritual i den forbindelse, sier Peter Nejsum, sokneprest i Brønshøj kirke i Danmark.

Familieform

Han har akkurat laget et utkast til et helt nytt skilsmisseritual, som han presenterte for første gang under et arrangement i Godthaabskirken på Frederiksberg i København forrige uke. Det var Kristeligt Dagblad som omtalte saken først.

– Kirken har i lang tid truffet det man kan kalle «normalbiografien»: Man blir døpt, konfirmert, gift, får barn, som blir døpt og så videre. Det som det ikke har vært så mye plass til i kirken, er andre familieformer. Også av denne grunn er det så viktig at kirken anerkjenner skilte mennesker, og rommer menneskers ufullkommenhet på alle måter, sier Nejsum.

Det er over ti år siden første gang Vårt Land skrev om dansk initiativ til å etablere skilsmisseritualer. Siden den tid har debatten rundt ritualet og utformingen av det gått hett for seg i nabolandet. Nå er det første gang et faktisk utkast til et ritual med både bibeltekster, salmer og forbønn ligger klart.

– Om det ikke finnes så vil det ikke bli brukt. Det krever stort mot å henvende seg til den enkelte prest og be den om å finne på noe. Derfor synes jeg det er viktig at utkastet kommer, sier den danske soknepresten.

LES OGSÅ: Skiller seg med ritual

Mer som begravelse

Han understreker at han ikke foreslår at man skiller seg i kirken, slik man vier seg i kirken – og at ritualet ikke er en fest slik som har blitt stadig mer populært i land som Japan og Storbritannia og som har lang tradisjon i for eksempel Somalia.

– Dette er et ritual som er viet den enkelte skilte. Et ritual der sorgen, de knuste drømmene, følelsen av skyld og uroen for fremtiden kommer inn i en rituell ramme og at man kan høre Guds ord i den sammenhengen. Jeg tror det er urealistisk at man gjør et slikt ritual sammen.

Derfor ligner heller ikke ritualet til Nejsum på et vielsesritual.

– Det henter sin inspirasjon andre steder, fra syndsforlatelsen og begravelsen. Det handler mye om synd, skyld og sorg. Kritikken så langt har gått på at det blir en slags feiring av skilsmissen. Det mener jeg er helt feil. Dette ritualet forholder seg til at skilsmisser finnes. Likesom begravelsen forholder seg til at døden finnes.

LES MER: Fest ved reisens slutt

– Kreativt fra kirken

Frode Thuen, psykolog og professor i psykologi ved Høgskulen på Vestlandet har sansen for et slikt ritual Nejsum skisserer.

– Det er noe med å avslutte et kapittel. Hvis det kan bidra til at folk kan komme gjennom et samlivsbrudd er ikke det å ha et ritual rundt det så dumt, sier han.

Thuen synes det er kreativt av den danske folkekirken å komme på banen i en slik sammenheng.

– Tidligere har man sammenlignet skilsmisser med det å miste noen, og til det har man jo tradisjonelle ritualer som begravelse. Når det gjelder skilsmisse har man ikke nødvendigvis noen måte å gi uttrykk for sorgen og det vonde man bærer på. At kirken prøver å lage ritual i den sammenhengen kan være nyttig for mange.

LES OGSÅ: – Bagatelliserer skilsmisser

Pensjonsritual?

Thuens forskning viser at man har betydelig høyere risiko for psykiske problemer etter et brudd enn ellers. I 2018 ble det inngått 20.949 ekteskap i Norge, mens 9.545 par skilte seg.

– Å ha en ramme eller et ritual rundt det som kan tydeliggjøre at dette er en vanskelig prosess, at man går fra en livssituasjon til en annen, kan bidra til å gjøre den prosessen lettere. Nettopp fordi det er så vanlig i vår kultur og fordi vi mangler ritualer og uttrykk for det, blir det underkommunisert hvor smertefullt og krevende skilsmisser er. Det kan et ritual hjelpe mot, tror Thuen.

At stadig færre bruker kirkelige handlinger både i Danmark og Norge, ser ikke sokneprest Peter Nejsum som noe grunn til å la være å innføre et kirkelig skilsmisseritual.

– Tvert imot kan man si at dette vil gjøre at noen som ellers ikke ville søkt til kirken, likevel gjør det. Dette handler om å vise at det kirken har å si er relevant i den tiden vi lever i – om det dreier seg om ekteskapsinngåelse, skilsmisse, død – eller å gå av med pensjon for den del.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter