Nyheter

Færre kjøper angrepiller

Salget av nødprevensjon, såkalt angrepille, fortsetter å gå ned, viser legemiddelstatistikk fra Folkehelseinstituttet.

Salget av de mest brukte reseptfrie legemidlene som blir solgt i apotek og i dagligvarebutikker fortsetter å øke, men det er to unntak, viser statistikken. Salget av det smertestillende middelet ibuprofen har gått ned med 6 prosent fra 2017 til 2018, og salget av nødprevensjon har gått ned med 4 prosent.

I fjor ble det solgt totalt 117.700 doser nødprevensjon. Av dette ble 7.400 solgt i dagligvarehandelen.

Angrepillene har vært solgt uten resept siden 2005. Fram til 2009 var det en økning i salget, men deretter har salget gått ned med hele 29 prosent.

– Det er positivt at det blir solgt mindre nødprevensjon ettersom dette ikke skal erstatte annen prevensjon, sier seniorrådgiver Christian Berg i Folkehelseinstituttet.

Han tror nedgangen har sammenheng med at kvinner har bedre tilgang på prevensjonsmidler og at økt bruk av langtidsvirkende prevensjonsmidler som P-stav og spiral kan ha ført til mindre behov for nødprevensjon.

Blant andre mye brukte legemidler har salget av nesespray økt med 2 prosent fra 2017 til 2018. Midler til røykeavvenning som tyggegummi med nikotin og lignende har hatt en tilsvarende økning.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter