Nyheter

Sentralisme på Sp-vis

Det er fascinerende at et parti som kjemper mot sentralisme selv har samlet all makt hos en liten partielite som har prioritert ned klimaspørsmålet uten særlig debatt.

I går skrev Vårt Land på nyhetsplass om klimafrustrasjonen som nå vokser i flere deler av Sp. Både nasjonalt og lokalt ulmer det et klimaopprør i partiet. Flere mener distriktslinjen i altfor stor grad får trumfe partiets egen klimapolitikk.

LES OGSÅ: Ulmende klimaopprør i Sp - varsler oppgjør på landsmøtet

Distriktsforankring

Det er ingen tvil om at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har god forankring i partiet når han kjører fram sin distriktslinje. Men det er langt mer usikkert om han har like stort flertall bak seg for å gjøre det så ensidig, underkommunisere partiets klimapolitiske vedtak og flørte uhemmet med flytvelgere fra Frp.

Slik nyhetssaken viste i går, ulmer det både i fylker og på sentralt nivå. Både sentralt og lokalt sitter det folk som er fortvilet over at de ikke får bidra i strategidiskusjonen når partiet meisler ut sin profil.

Flere av dem gikk inn i politikken fordi de opplevde Sp som et «jordnært, grønt parti». De mener Sp, med sitt praktiske forhold til jord og matproduksjon, er partiet som kan meisle ut en bærekraftig klimapolitikk.

LES OGSÅ: Sp-nestleder ikke overrasket over klimavarsko

Vedums vekststrategi

Mange rundt om i partiet opplever nå at det er en liten partielite som legger strategien. De mener makten i for stor grad er konsentrert rundt Trygve Slagsvold Vedum, Geir Pollestad og Ola Borten Moe. Og det blir sagt av flere at Marit Arnstad gir denne linja sin aksept.

Alle ser at denne «distriktsstrategien», ispedd en «billig bensin-strategi» og «anti-byelite-strategi», tiltrekker velgere i hopetall. Men når suksessen blir kombinert med et tøft trykk ovenfra om å «snakke pent om hverandre utad», opplever mange at det blir umulig å komme med konstruktiv kritikk. «Trygve er livredd kritikk og bråk» er omkvedet blant flere. De opplever det nærmest som munnkurv eller forbud mot politisk debatt.

Alt dette gjør at den klima- og innvandringsvennlige fraksjonen synes det er vanskelig å kjenne igjen sitt eget parti. Ikke minst fordi et begrep som «grønt skifte» er blitt et fyord.

Frieri til Frp-velgere

Opplevelsen blant flere lokale og sentrale Sp-ere er at de nye flytvelgerne fra Frp og delvis Ap, som har bidratt sterkt til å løfte partiet på målingene, er blitt viktigere enn partiets egne. Mange er derfor ikke lenger like stolte over det partiet Sp er blitt. Enkelte skammer seg til og med over det de opplever som populisme fra Vedum og hans krets.

«Vi har alltid vært et ansvarlig parti, vi er ikke vant til lettvinte løsninger». Slik oppsummerte en traust Sp-er det litt oppgitt. Nå opplever flere Sp-ere at det blir litt for mange svart-hvitt-utspill med en kortsiktig horisont fram til neste valg.

Et eksempel som trekkes fram på Vedums kortsiktighet er hans rolle og strategi under KrFs veivalg. Partiets sentrale organer skal ha gitt ham klare råd om å gi Knut Arild Hareide drahjelp for å få partiet til å velge rødgrønn side. Det var også et sterkt press nedenfra i organisasjonen for en slik strategi. På grasrota mente flere at en regjering med Sp, KrF og Ap kunne bli et bærekraftig prosjekt mange år fram i tid. Ikke minst fordi det ville styrke sentrum. Men rådet fra organisasjonen skal Vedum ha valgt å overse.

LES OGSÅ: Senterungdommen enig med Haga om oljeavvikling

Råkjør mot Frp

Hovedstrategien til Vedum og hans medspillere skal være å satse alt på en tøff opposisjonslinje fram til kommune- og fylkestingsvalget, med et råkjør mot Frp og et åpent frieri til Frps flytvelgere, som det er mange av i Distrikts-Norge.

Mange av Sps «grønne tillitsvalgte» frykter nå at en slik profil skaper passivitet på deler av grasrota og blant dem som utgjør partiets ryggrad og framtid.

Spørsmålet noen vil stille er om den klimavennlige fraksjonen er stor nok til å utgjøre et flertall, eller i alle fall skape bråk på landsmøtet. Svaret er at den i alle fall ikke er liten. En av indikatorene er at den oljevennlige nestlederen Ola Borten Moe gjennom en rekke landsmøter har tapt bortimot alle kamper om olje og klima. Flere av nederlagene hans har vært knusende. Ikke minst den gangen han som olje- og energiminister tapte kampen om å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja.

LES OGSÅ: Sp forsyner seg fra Frps disk

Politisk geni

Likevel: Det finnes knapt noen i Sp som ikke mener Vedum er et slags politisk geni. De gir ham full ære for Sps suksess på målingene. Han er folkelig og fremstår som både raus og romslig utad.

Men Vedum kan stå i fare for å bli litt vel beruset på egen suksess og strategi. Alt tyder på at han har lyttet for lite til sine egne i strategiprosessen, slik kloke politiske ledere gjør. For det kommer alltid en dag han vil trenge at de går i krigen for ham.

Kanskje vil slik grasrotforankring bety at Sp ikke fortsetter å vokse til himmels blant Frps flytvelgere. Men når alt kommer til alt vet også Vedum at mange av disse velgerne er til låns. Om ikke før, så vil de falle fra dersom Sp skulle komme i regjering.

Partiets kjernevelgere trenger han alltid på laget. I alle fall hvis han ønsker at Sp skal være et ekte grasrotparti.

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Mer fra: Nyheter