Nyheter

Ap: Straff koranskole-foreldre

Masud Gharahkhani (Ap) vil kutte barnetrygden til foreldre som sender barna sine på utenlandske koranskoler.

Nærmere 40 prosent av ungdommer med somalisk bakgrunn har gått på skole i utlandet viser en ny rapport fra forskningsstiftelsen FAFO.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) vil se om lover kan skjerpes for å forbygge at flere barn blir sendt ut av landet mot sin vilje, melder NTB.

Mens Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Masud Gharahkhani vil sette i gang helt konkrete tiltak som skal straffe foreldrene som begår slike overgrep mot barna.

Straffe foreldrene

– Arbeiderpartiet har vært opptatt av handling og ikke bare utredninger, derfor har vi forslått konkrete forslag som vil være effektive, sier stortingsrepresentanten, som håper på enda flere forslag fra ekspertgruppen.

Gharahkhani mener at det er foreldrene som må straffes først, og foreslår konkrete tiltak i håp om å forhindre at flere barn blir etterlatt i utenlandske koranskoler:

– Når dialog med foreldre i grunnskolen ikke gir resultater, trenger vi klare retningslinjer for sanksjonsmuligheter. Det kan være å dra inn barnevernet, kutte i barnetrygden eller bøter.

– Vi i Arbeiderpartiet mener at oppfølgingstjenesten også må utvide sin jobb til å kartlegge om barn er sendt til utlandet, og bekymringsmeldinger må sendes til politi og barnevern når ungdommer ikke møter opp til forventet skolegang, sier han.

LES MER: Vil frata foreldre oppholdstillatelsen

Norske barn

Gharahkhani vil presisere til minoritetsforeldre at disse barna er norske som skal bo og leve i Norge. Han mener at norsk skolegang er helt vesentlig for at barn skal lykkes i livet.

– Foreldrene må prioritere skikkelig skolegang i Norge. Ikke koranskoler, eller andre uakseptable og dårlige skoler, i hjemlandet. Derfor må vi slå hardt ned på foreldre som frarøver sine barn skolegang i Norge, sier han.

Ekspertgruppe

Mandag annonserte regjeringen at de danner en ekspertgruppe ledet av forsker Anja Bredal, som skal gå gjennom inntil ti enkeltsaker hvor barn og unge har blitt etterlatt i utlandet mot sin vilje.

Gruppen skal så gi råd til politikerne hvordan slike tilfeller kan forebygges i fremtiden.

– Gjennomgangen av enkeltsaker vil gi oss viktig kunnskap om hva som gikk galt, og sette oss bedre i stand til å forebygge og hjelpe de som kommer hjem. Dette er unge mennesker som kan ha blitt utsatt for vold, overgrep og hvor forholdet til familien er så krevende at familien velger å sende dem vekk. Det er uakseptabelt, og ingen barn eller ungdommer skal oppleve dette, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding fra regjeringen.

LES MER: Advarer mot koran-SFO

Dårlig integrering

Medlem av Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) Ubah Aden, som selv er somalisk, mener at dårlig integrering og maktesløshet er blant grunnene til at foreldrene sender barna ut av Norge.

– Det er foreldre som ikke makter foreldrerollen, og derfor velger en lettvint løsning ved å sende barna ut av landet. Foreldrene mener barna er blitt for norske i deres øyne. Det er ikke nødvendigvis for å være slemme med dem, men er mer et uttrykk for maktesløshet.

Hun påpeker at myndighetene må dyktiggjøre minoritetsforeldrene i deres rolle som foreldre i Norge, og samtidig ansvarliggjøre dem.

– Vi må forhindre at foreldre og barn lever i to parallelle verdener, sier Aden.

LES OGSÅ: Koranskole delte info om oppdragervold

---

Koranskolesaken

  • NRK skrev i fjor en rekke store saker om norsk-somaliske ungdommer som blir sendt til koranskoler i Somalia.
  • Det er en praksis enkelte av foreldrene mener skal lære barna disiplin og somalisk kultur.
  • Det er avdekket en rekke menneskerettsbrudd på disse skolene. Blant annet har elevene ved skolene blitt torturert og holdt fanget.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter