Nyheter

Tusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike

Tusener av mennesker demonstrerte i Paris tirsdag kveld, etter at det den siste tiden har vært en rekke antisemittiske angrep i Frankrike.

Demonstrasjonen i den franske hovedstaden, var kun en av flere demonstrasjoner som tok plass en rekke steder i landet. Folk har demonstrert for å vise sin avsky mot den siste tids bølge av antisemittisk hatkriminalitet, og som har utløst stor forferdelse i både Frankrike og Israel.

Det var rundt 18 politiske partier som oppfordret til protesten, der statsminister Edouard Phillipe var blant dem som deltok.

Vil ta grep

I forkant av demonstrasjonen, besøkte president Emmanuel Macron den jødiske gravlunden i Quatzenheim øst i Frankrike, som natt til tirsdag ble utsatt for hærverk. Rundt 96 graver ble vandalisert.

Macron lovet å slå hardt ned på hatkriminalitet

– Vi vil ta grep, vi vil vedta lover, og vi vil gi pålegg om straff, lovet presidenten.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller vandalismen på gravlunden sjokkerende.

– Jeg oppfordrer ledere i Frankrike og Europa til å ta sterkt avstand fra antisemittisme. Det er en pest som truer alle, ikke bare oss, sa Netanyahu i en video publisert av hans kontor.

Frankrikes president Emmanuel Macron lovet tirsdag at de ville ta grep som følge av vandalismen.

LES OGSÅ: Jødiske graver grovt vandalisert i Frankrike

Graffiti

I løpet av de siste ukene har antisemittisk graffiti dukket opp flere steder i Paris.

I helgen måtte fransk politi gripe inn for å beskytte den jødiske forfatteren Alain Finkielkraut mot en gruppe demonstranter i Paris. Flere videoer viser at demonstrantene ropte «skitne sionist», «Vi er folket» og «Frankrike er vårt» til forfatteren.

– Den antisemittiske hetsen han ble utsatt for, strider mot alt som gjør oss til et storslått land, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

Høyest andel i Europa

Frankrike har den største andelen jødiske innbyggere etter Israel og USA. I Frankrike ble det i fjor registrert 541 antisemittiske lovbrudd, ifølge tall myndighetene la fram tirsdag. Året før var det tilsvarende tallet 311.

– Antisemittisme er dypt forankret i det franske samfunnet. Vi liker å tenke at det ikke er slik, men det er et faktum. Vi er nødt til å være bestemt i vår vilje til å kjempe videre, samtidig som vi er oppmerksom på at dette er en svært gammel konflikt som vil vare lenge, sier statsminister Édouard Philippe, ifølge magasinet L'Express.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter