Nyheter

Lovforslag om tvillingabort legges frem i dag

Helseminister Bent Høie og KrF-leder og statsråd Olaug Bollestad vil senere i dag legge frem lovforslaget om innskjerping av dagens praksis med fosterreduksjon.

Forslaget vil bli gjennomgått på en pressekonferanse klokken 11.00. I regjeringserklæringen fra Granavollen heter det at «regjeringen vil fjerne åpningen for abort av en eller flere friske flerlinger (fosterreduksjon) i et svangerskap før grensen for selvbestemt abort. Utover dette gjøres det ikke endringer i abortloven».

LES OGSÅ: Lunde møtte Støre: – I den store helheten av politikk, er fosterreduksjon en liten sak

Sak for en nemnd

Poenget har vært å ta bort dagens selvbestemmelse før 12. uke og la nemnd avgjøre spørsmålet. På pressekonferansen vil regjeringen utdype hvordan lov endres – og praksis fremover skal bli.

Forslaget om å forby selvbestemt fostereduksjon var et av KrFs viktige gjennomslag i regjeringserklæringen. Det fikk kritikk blant annet fra Ap-leder Jonas Gahr Støre, bare timen etter at erklæringen var offentliggjort.

LES OGSÅ: – Provoserende at Høyre og Frp har begrenset kvinners rettigheter for å sikre seg makt

Flertall sikret

Den utvidede Solberg-regjeringen har flertall i Stortinget. Selv om det var protester mot KrFs tvillingabortkrav i Frp før regjeringsforhandlingene, har talsfolk i partiet forsikret om at de vil stå bak plattformens formuleringer i spørsmålet.

Men før behandlingen i Stortinget, skal saken nå altså på høring. Kort etter at Granavollen-plattformen var lagt frem torsdag 17. januar, sa helseminister Bent Høie til Vårt Land at han ville starte det praktiske lovarbeidet om tvillingabort straks.

Sammenstøt

Kvinnebevegelsen har forlengst varslet at den vil gjøre nei til innstramminger i abortloven til et hovedkrav i årets 8. mars-tog. Da erklæringen fra den utvidede Solberg-regjeringen ble drøftet i Stortinget for tre uker siden, var nettopp innstrammingen om tvillingabort et av hovedtemaene i Ap og SVs angrepsraid. Spesielt mot Høyre og Venstre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter