Nyheter

Høyre lurer på om de skal forsyne seg av kirkens «arvesølv»

Krefter i Høyre vil tappe av kirkefondet OVF for å sikre bedre kirkevedlikehold. Fylkeslag fremmer landsmøtesak – og støttes av partiets livssynstalskvinne.

Dermed er Opplysningsvesenets fond (OVF) igjen under press, nå fra uventet politisk hold. Tidlig-ere har nettopp Høyre opptrådt som en garantist for at staten skal holde seg unna OVFs pengesekk. Nå er tonen en annen:

– Vi må se på denne saken med friske øyne, sier Kristin Ørmen Johnsen, leder av Stortingets ­familie- og kulturkomité og Høyres livssynstalskvinne på Stortinget.

OVFs verdier omtales gjerne­ som «kirkens arvesølv». På sitt fylkesårsmøte nylig vedtok ­Agder Høyre denne formulering, som nå fremmes for landsmøtet:

«Man bør endre instruksen for Opplysningsvesenets Fond, slik at dette fondet kan ta samfunnsmessige hensyn og at midlene kan benyttes til å ivareta kirkebygg. Fondet har store verdier som man må vurdere å bruke til formålet».

LES OGSÅ: Ropstad lover ny livssynspolitikk før sommeren

Frp i front

Opplysningsvesenets fond forvalter verdier som historisk har vært knyttet til Den norske kirke. Verdiene består av fast eiendom og verdipapirer og formuen var i 2017 beregnet til 3,9 milliarder.

Det er spesielt i Sp og Ap at ­politikere har ønsket muligheten til å hente midler fra OVF til å sikre kirker bedre vedlikehold. Men våren 2016 fattet ­regjeringspartiet Frp enstemmig landsmøtevedtak om at OVF skal ta «større ansvar for vedlikehold av kirkebygg». I sakspapirene ble det henvist til at OVF sitter på milliardbeløp.

Samme vår ville Ap endre Grunnloven for å sikre mer ­politisk kontroll med OVF, men fremstøtet ble nedstemt.

LES OGSÅ: KrF vil stramme inn abortloven, men står selv uten abortsyn

Sps partering

Men de friskeste­ politikeropprørene mot OVF har kommet fra Senterpartiet. På partiets landsmøte i 2015 kom det en rekke angrep mot fondet, som i debatten ble omtalt som en «blåruss». Og i 2017 manglet det bare få stemmer i Sps lands-møtesal på ja til å partere hele OVF og dele milliardeiendelene ut til norske kommuner.

Høyres innfallsvinkel er betydelig mer moderat. Men i følge Ørmen Johnsen føler nå mange lokalpolitikere i Høyre presset for å redde kirker fra forfall. Som Agder Høyre uttrykker det i ­uttalelsen fra fylkesårsmøtet:

«Etterslepet på renovasjon av kirkebygg er stort og kostnadene overgår langt det som mange­ kommuner kan klare å reise. Kommunen har mange oppgaver som skal løses og må først og fremst ta seg av primæroppgavene».

Nytt fra Høyre

– Vi må kunne se på og vurdere OVFs paragrafer om de er skrevet i stein eller om midler lar seg bruke til spesielle vedlikeholdsprosjekter. Vi bør kunne se på dette med friske­ øyne, sier Ørmen Johnsen til Vårt Land.

Hun vedgår at dette hittil ikke har vært Høyres politikk.

– Det er riktig. Men flere ønsker nå debatt om dette, sier hun.

Etter at livssynspolitikken ble flyttet over fra Kulturdepartementet til Barne- og familiedepartementet, er det nå KrFs Kjell Ingolf Ropstad som har statsrådsansvaret på feltet. Ropstad har varslet stortingsmelding om OVFs fremtid innen våren er omme.

LES OGSÅ: Slik kan KrF måtte stemme mot KrF-forslag

Stortingsmelding

Et av ­hovedspørsmålene i meldingen er hvem som skal ha eierskap til fondets midler. Under forhandlingene på Granavollen var fondet tema, uten at noe ble nevnt i regjeringsplattformen.

OVF selv har gang på gang måttet forsvare seg mot partier som har ønsket å sprette fondet for å frigi ressurser til kirkevedlikehold. Direktør Ole Wilhelm Meyer sa til Vårt Land da Frp fattet sitt vedtak, at fondets bæreevne «alt var utfordret» av eksisterende vedlikeholdsoppgaver.

Skulle OVF bli pålagt nye oppgaver, så ville det i følge Meyer gå på bekostning av andre. Det nasjonale etterslepet i kirkevedlikehold er på mange milliarder kroner.

– I denne sammenheng vil ikke fondets verdier nå særlig langt, poengterte han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter