– Men det er fortsatt et stykke igjen før vi har en kur, sier professor Hilde Loge Nilsen ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus til NRK.
Nilsens kollega Evandro F. Fang dro det hele i gang i tett samarbeid med forskere fra USA, Storbritannia, Danmark og Hellas. Gjennom forsøk på rundormer og mus som de har fulgt gjennom et helt livsløp, og på celler fra mennesker som er rammet av Alzheimer, har de klart å stanse utviklingen av sykdommer i hjernen.
Forskerne har funnet ut at cellene hos Alzheimer-pasienter ikke klarer å kvitte seg med nok avfallsstoffer. Det rammer stoffskiftet og fører til at hjerneceller dør. Ved å tilføre kjente stoffer, blant annet fra granateple, begynner imidlertid cellene å rense seg selv igjen. På den måten kan utviklingen av sykdommen stanses.
Det er forsket på Alzheimer i 30 år. Loge Nilsen mener de nå er nær et gjennombrudd.
– Vi har klart å påvirke utviklingen av Alzheimer. Mye av forskningen som er gjort hittil, har sannsynligvis angrepet sykdommen for sent i forløpet. Når det allerede er plakkdannelser i hjernen, er det trolig for sent å gjøre noe. Vi går inn mye tidligere ved å justere biokjemien i hjernen. Derfor mener vi at dette er et gjennombrudd, sier hun.
Mellom 77.000 og 104.000 er rammet av demens i Norge, ifølge et anslag fra Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse. 60–70 prosent av disse er Alzheimer-pasienter.