Det er EFTAs kontrollorganisasjon ESA som har stevnet Norge for EFTA-domstolen med hovedsete i Luxembourg. Domstolen har som mål å vurdere hvorvidt europeiske land bryter med EØS-avtalen. Saken pågår for tida i EFTA-domstolen, og det ble i vinter ført skriftlige prosedyrer. Tirsdag femte februar går den muntlige høringen om saken i EFTA-domstolen. Den er basert på partenes tidligere argumentasjon.
LES OGSÅ: Meiner pappaperm-lov ikkje er ferdig utvikla
ESA mener Norge bryter med EØS-avtalen ved at man ikke likebehandler kvinner og menn i spørsmålet om foreldrepermisjon. Fedre kan i Norge ikke tjene opp rett til fedrepermisjon gjennom å jobbe selv, deres opptjening er derimot avhengig av at mor jobber. Målet er å sikre høy sysselsetting blant kvinner og at familier ikke skal gis insentiv til at mor er hjemmeværende. Fars rett til permisjon er knyttet til mors inntekt. Konsekvensen er at dersom mor for eksempel er student eller av andre grunner ikke har yrkesinntekt under svangerskapet mister far retten til betalt permisjon.
LES OGSÅ: Skuffet over KrFs standpunkt om fedrekvote
HER kan du lese oppsummeringa av de skriftlige argumentene (obs: på engelsk).
I dokumentasjonen til saken kommer det også fram at EU-kommisjonen støtter ESAs argumentasjon i saken og mener Norge bryter med EØS-avtalens prinsipp om likebehandling.
Dersom Norge skulle tape saken i EFTA-domstolen kan det koste norske myndigheter rundt 800 millioner kroner i året.