Nyheter

Flyktning-frykt løfter Orbán

På nesten alle felt møter opposisjonen trøbbel med å stoppe Viktor Orbáns makt i Ungarn, mener ekspert i liberal tenketank.

– Valgsystemet er slik at opposisjonspartier må gå sammen for vinne mandater over regjeringspartiet Fidesz. Det har de ikke maktet, sier Andrea Virág i den uavhengige tankesmien Republikon i Budapest.

I år er det 30 år siden Jernteppets fall og slutten på blokkdelingen av Europa. Dagens ungarske lederskap vekker bekymring i EU og vestlig verden fordi ferden går i antidemokratisk retning.

Valget i fjor vår kan ifølge skeptikere forsterke tendensen: Da vant Fidesz ikke bare solid flertall. Opposisjonen ble motløs over at regjeringspartiet nok en gang også fikk tilstrekkelig styrke til å endre landets forfatning på egen hånd.

LES OGSÅ: Ungarn stenger flyktningene ute

Tredelt trøbbel

– Det var et sjokk for opposisjonen. Den sliter med å få kreftene tilbake, sier Virág.

– Hvordan kunne en så omstridt leder vinne så stor støtte?

– Tre forhold forklarer mye: Økonomien i landet er blitt bedre – og undersøkelser har tidligere vist at dette løfter regjeringspartiet. Det neste er at i migrasjons- og flyktningspørsmål er Fidesz uten konkurranse. Sist, men ikke minst, er opposisjonen svært dårlig posisjonert og sliter med å finne fortellinger som kan konkurrere med Orbáns løfter, forklarer Virág.

LES OGSÅ: Valgkamp med korsfarer-retorikk

Flyktning-frykt

Da flyktningstrømmen kom i 2015, spisset Orbán retorikken. Ikke bare hadde han fått bygget det store grensegjerdet mot nabostatene, han gjentok og gjentok at migrasjon var en trussel.

– Er redselen for flyktninger virkelig så avgjørende blant vanlige velgere?

– Ja, vanlige innbyggere er virkelig redde. Velgere i landets distrikter har vel knapt møtt en flyktning, men de ser innslag på regjeringsvennlig TV om flyktninger filmet i bybildet utenlands. Disse er gjerne fremstilt på en truende måte, svarer Virág.

15 minutter hver

Landets medievirkelighet bremser et alternativt nyhetsbilde: Utenfor byene er sosiale medier lite utbredt – og TV-sendingene fra Orbán-vennlige stasjoner enerådende. Foran valget i 2018 fikk dessuten opposisjonen knapt tilgang til riksfjernsyn: 15 minutter hver var alt de fikk.

I følge Virág kontrollerer oligarker på Orbáns lag de fleste avisene. Og partifinansieringssystemet favoriserer Fidesz.

LES OGSÅ: Frykter at Europas demokratikrise blir langvarig

Splittet

Men en viktig årsak til at Fidesz vinner frem, er altså valgsystemet og opposisjonens egne strategiske evner.

– Når parlamentsmedlemmer vinnes fra enmannskretser, må de andre partiene enes om en samlende kandidat for dem alle for å kunne slå ut Fidesz. Det strever de med – for alle partiene vil jo helst stille opp selv. Men de har trøbbel med de politiske alternativene også.

– Hvordan da?

– Opposisjonspartiene gir på mange felt opp å konkurrere. Siden velgerne har så stor redsel for flyktninger og Orbán profilerer seg så sterkt, tenker andre partier: Her kan vi ikke vinne, uansett. Dessuten mangler de forståelig innhold for velgerne. Svaret er ofte at «vi vil ikke det som Fidesz vil».

Første sjanse til å utfordre Fidesz igjen er ved valget til EU-parlament denne våren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter