Nyheter

Regjeringen åpner for «barnefengsel»: – Vi ser at det trengs

Granavollerklæringen åpner for spesielle barnevernsinstitusjoner, uten bevegelsesfrihet, for unge som begår alvorlig kriminalitet. – En form for omsorg, sier Solveig Horne.

– Vi ser at det trengs. Det er 14-åringer som begår vold og voldtekt. Disse ungene trenger klare grenser og restriksjoner, sier Frps justispolitiske talskvinne, som også var barne- og likestillingsminister i 2013-2018.

«Regjeringen vil vurdere å etablere institusjoner i barnevernet, inkludert bevegelsesrestriksjoner, som kan håndheve reglene for personer under 15 år som begår alvorlig kriminalitet, og som kan utgjøre en fare for seg selv eller andre.» Slik heter det i den nye regjeringserklæringen for firepartiregjeringen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF.

LES OGSÅ: Ikke godt nok ettervern

Mangler verktøy for å stoppe ungdomsgjenger

Justisdepartementet har tidligere varslet at de skal jobbe med alternative tiltak mot ungdomskriminalitet og gjengkriminalitet.

– Jeg har vært tydelig på at barnevernet må inn, og man må få et bedre samarbeid mellom barnevernet og kriminalomsorgen og politiet, sier Horne.

Hun mener barnevernet ikke har verktøy for å forhindre dannelsen av ungdomsgjenger.

– Da må vi ikke være redde for å prøve nye tiltak. Det er viktig med innskrenking av bevegelsesfrihet, sier Horne.

Forstår ikke de nye tiltakene

Jan Aarskog er virksomhetstillitsvalgt for Fellesorganisasjonen i Bufetat. Han forstår ikke forslaget, og mener barnevernet allerede har rikelige muligheter for å lukke problematiske ungdommer inne, under barnevernlovens paragraf 4.24.

– Det må i tilfelle være at de vil gå lenger enn denne paragrafen, og føye det inn under barnevernsloven istedenfor straffeloven. Det vil jeg være veldig kritisk til, sier han.

Aarskog forteller at det har skjedd en utvikling i barnevernet.

– Før var det lukket og låst på institusjoner hele tiden. I dag har vi mulighet for å låse dører på institusjonene etter behov, og den formen for sanksjon blir sjelden brukt, sier FO-mannen.

LES OGSÅ: Ny rapport avslører alvorlig svikt i barnevernet

Fortvilelse i alle leirer

Horne peker på ungdomsgjenger i Oslo og andre deler av landet.

– Foreldrene er fortvilet, barnevernet er fortvilet, politiet er fortvilet, fordi de ikke har verktøy mot dem, sier hun.

Frp-politikeren mener ikke barns rettigheter settes i fare.

– Barnevernsbarn har mange rettigheter, og det skal de ha, men noen trenger grenser fordi de er en fare mot andre og seg selv. Vi glemmer at barnevernet skal ha et foreldreansvar, sier hun.

Hun forteller at da hun var statsråd, møtte hun flere ungdommer i det eksisterende ungdomsfengselet som føler de kan slappe av i fengselet, fordi de der får klare grenser.

Skepsis fra SV

SV er skeptiske til tiltaket.

– Når så drastiske tiltak ovenfor et barn trengs har mye sviktet allerede. Vi må få barnevernet inn med hjelpetiltak tidligere. I tillegg er det helt avgjørende at en slik ordning fokuserer i enda sterkere grad på «rehabilitering» enn kriminalomsorgen gjør, skriver SVs stortingsrepresentant Freddy Andre Øvstegård i en melding.

Horne er delvis enig.

– Man kan godt si at det bør settes inn tiltak tidligere, men dette er altså ungdommer som begår kriminalitet nå, sier hun.

LES OGSÅ: «Uansvarlig av barnevernet å slippe oss løs på 18-årsdagen»

Barneombudet er avmålt positiv

Barneombud Inga Bejer Engh hadde ikke anledning til et intervju, men sendte Vårt Land denne uttalelsen via epost.

– Vi er veldig positive til tiltak som kan hjelpe ungdommer ut av kriminalitet, men dette reiser noen spørsmål som er viktige å få avklart, skriver Bejer Engh.

Hun ønsker først og fremst å se på innholdet, og ønsker at alle de involverte tjenestene skal samarbeide bedre og lage et godt opplegg for å hjelpe barnet.

- I dag ser vi dessverre at dette ofte skjer altfor sent, og kanskje først når de har havnet i ungdomsenhetene i fengsel. Dette håper jeg regjeringen vil se nærmere på, skriver barneombudet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter