Nyheter

Skarpe reaksjoner på KrFs vetorett på eggdonasjon

Både opposisjonen og fagmiljøer reagerer sterkt på at KrF heretter kan sette foten ned for endringer i bioteknologiloven som partiet er uenig i.

– Vi har fått vetorett, proklamerte KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad da han sammen med partilederne for Høyre, Frp og Venstre presenterte den nye regjeringserklæringen – Granavolden-plattformen – torsdag kveld.

Dermed kan regjeringens ferskeste medlem stanse lovendringer som åpner for eggdonasjon, tidlig ultralyd og assistert befruktning for enslige, som det er et bredt flertall for i Stortinget.

LES OGSÅ: Ropstad snakker ut – om seire, makt og tap

Opprørt

Det reagerer blant andre SV-leder Audun Lysbakken og Ap-leder Jonas Gahr Støre kraftig på.

– Å ha det partiet som er det klareste ytterpunktet i disse debattene som en vetoholder, er mildt sagt veldig spesielt. Å si at vi ikke skal ha noen endringer i flere år, er helt utrolig sier Lysbakken til NTB.

– Vi risikerer å bli satt ut av stand til å modernisere lovverket vårt og til å oppfylle flere menneskers ønske om å få barn. Og vi kan havne i en situasjon der ting det er overveldende flertall for på Stortinget, blir parkert, mener han.

Også Støre er opprørt.

– Et lite mindretall har altså sikret seg et knapt flertall til å sette foten ned for moderne framskritt, sier Ap-lederen til Dagbladet.

– En regjering må sikre at befolkningen får tilgang til nye medisiner og moderne behandlingsformer, innenfor etiske rammer som vi kan godta. Et blankt veto til KrF er ikke å ivareta dette ansvaret, sier Støre.

LES OGSÅ: Derfor stemte røde KrF-ere ja til Solberg-regjering

– Sjokkert

Også i fagmiljøene er reaksjonene sterke.

– Vi er sjokkerte over at det kunne ta en sånn vending etter at stortingsflertallet i fjor sa ja til eggdonasjon. Både fagmiljøet, og ikke minst pasientene, tenkte at endelig skulle det bli likeverdig behandling av infertile, sier seksjonsoverlege ved fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital og påtroppende leder av Norsk forening for assistert befruktning, Sigrun Kjøtrød, til NRK.

Klinikksjef Kjell Blix Salvesen ved Kvinneklinikken på St. Olavs hospital sier til Aftenposten at han er lei seg over vedtaket.

– KrF har fått vetorett i spørsmålene om tidlig ultralyd, forbudet mot å bruke NIPT-test og i spørsmålet om eggdonasjon. Det er for oss uforståelig at vi ikke skal drive med dette på to år, sier han.

NIPT-testen er en blodprøve som kan avdekke om et foster har risiko for kromosomfeil, som Downs syndrom. Bioteknologirådet har tidligere gått inn for å utvide gruppen som kan tilbys NIPT-test i stedet for morkake- eller fostervannsprøve.

LES OGSÅ: Hvem av disse blir KrFs nye statsråder?

Skuffelse i ungdomspartier

I regjeringspartienes egne ungdomspartier er resignasjonen følbar.

– Jeg er skuffet, medgir Unge Høyre-nestleder Daniel Skjevik-Aasberg overfor NTB. Unge Høyre har lenge kjempet hardt for blant annet eggdonasjon.

– Vi kommer til å fortsette å kjempe for både eggdonasjon, surrogati og for å beholde abortloven slik den er i dag, sier Skjevik-Aasberg, som samtidig erkjenner at det trolig ikke blir noen endringer på feltet i denne stortingsperioden.

Også Unge Venstre er skuffet over at KrF valgte å prioritere denne seieren.

– Det er synd at endringer som så godt som hele Stortinget er for, blir blokkert av ett parti, konstaterer leder Sondre Hansmark.

– Dette vil jo gjøre at Norge vil henge langt etter, sier han og viser til at eggdonasjon er tillatt i mange land i Europa.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter