President Abdel Fattah al-Sisi har vært tydelig i sin støtte til landets koptiske kristne. Den 6. januar åpnet han Midtøstens største katedral, som har plass til 8.500 besøkende. Åpningen av Fødselskatedralen har blitt tolket som et tegn på endring i situasjonen til Egypts kristne. Men fortsatt opplever landets kristne stor utrygghet: Så sent som dagen før åpningen ble en politimann drept da han forsøkte å uskadeliggjøre en bombe utenfor en annen koptisk kirke utenfor Kairo.
Les også: Kristne vender seg bort fra diktator
Selv om Egypts grunnlov garanterer religionsfrihet, sto landet på 16. plass da organisasjonen Åpne Dører onsdag lanserte sin liste over landene med mest forfølgelse av kristne.
Kristne har blitt drept for sin tro, deres hjem og butikker har blitt angrepet, ifølge Åpne Dørers rapport.
Lisa Winther, som er seniorrådgiver for menneskerettigheter i Stefanusalliansen, er avventende til hvorvidt åpningen av den nye Fødselskatedralen i Kairo signaliserer en bedring for kristne i Egypt.
– Selv om det finnes en retorikk i Egypt om at flere kirker skal bygges er det slik at flere kirker har blitt stengt av lokale myndighetene, blant annet som et forsøk på å løse opphetede situasjoner mellom kristne og muslimer. Særlig i Sør-Egypt er situasjonen betent, med flere tilfeller av sekterisk vold mot kristne i forbindelse med reparasjoner, utvidelse og bygging av kirkebygg, sier Winther.
Les også: Flere kristne blir forfulgt
I 2016 vedtok landets styresmakter en lov som skulle legge til rette for bygging av flere kirker. Likevel konkluderte en rapport fra Project on Middle East Democracy i desember med at loven foreløpig har hatt liten effekt: Siden 2016 har det kun blitt gitt tillatelse til bygging av åtte nye kirker. Av de 3800 kirkebyggene som venter på godkjenning har kun 508 blitt godkjent.