Nyheter

Trolig åpen Frp-votering om regjeringsplattform

Vedtekter og åpenhetskrav stopper trolig ønske om skriftlig votering.

Søndag ble det kjent at fylkeslederen i Oslo Frp vil ha skriftlig votering i partiets landsstyre om regjeringsplattform.

– Det var helt ukjent for meg inntil i går, jeg ser ikke noe behov for skriftlig votering. I et landsstyre går man jo opp på talerstolen og ytrer sin mening om det som foreligger, hvorfor skal man ha skriftlig votering etterpå? Det er såpass takhøyde i Frp at man skal kunne si hva man mener og stå for det etterpå, sier Liv Gustavsen fylkesleder i Viken Frp.

Reaksjon kommer i etterkant av Oslo-utspillet fra Tone Ims Larsen i Dagbladet. Avisen skriver også at det samme støttes av «andre i landstyret som ønsker å være anonyme».

Les også: KrF satser på «bioseier» i regjeringsforhandlingene

Ny problemstilling

Larsen forteller at hun ikke hadde tenkt over problemstillingen om skriftlig votering før Dagbladet ringte henne.

– Jeg tenkte der og da at jeg vil be om skriftlig votering. Jeg tror at det kan gagne alle, og føre til at alle stemmer etter egen samvittighet, sier hun.

Mange kan ende opp med å følge de som har størst overbevisningskraft i rommet hvis voteringen er åpen, tror Larsen.

Men det viser seg at skriftlig votering i landstyret kan være enklere sagt enn gjort.

Les også: Ernas asyl- og innvandringstrøbbel

Mot vedtektene

Det viser seg nå at forslaget strider med Frps vedtekter, ifølge Larsen.

– Carl I. Hagen gjorde meg oppmerksom på at det etter vedtektene skal være åpen avstemning. Det er selvfølgelig opp til landstyret å fravike egne vedtekter, sier hun.

Sjansene for å få gjennomslag for det er dermed mye mindre enn den ville vært på et landsmøte, hvor det er tilstrekkelig at bare én delegat krever skriftlig avstemning, forteller Larsen.

Forslaget om skriftlig votering må ha flertall i landsstyret for at voteringsformen skal endres.

– Hvis jeg er den eneste som vil ha det er det ikke vits i å foreslå det. Flertallet må i så fall bestemme at vi skal ha skriftlig votering, sier hun.

Les også: Hans Fredrik Grøvan tror på avklaring tirsdag eller onsdag

Ikke vurdert sentralt

Skriftlig votering i landsstyret har ikke vært et tema for partiet, forteller kommunikasjonsrådgiver i Frps stortingsgruppe, Carl W. Korsnes.

– Det har ikke blitt diskutert sentralt i partiet, sier han.

Liv Gustavsen forstår ikke hvordan skriftlig vurdering i tilfelle skal begrunnes.

– Skriftlig votering har man bare når det er personvalg, sier hun.

Åpenhet i voteringen er viktig for at grasrota i fylkene skal kunne se at fylkeslederne stemmer det samme som de sier i møtet, mener Gustavsen.

Tre krav

Hvorvidt plattformen til slutt går vedtas i landstyret avhenger av om den har et tydelig Frp-stempel, mener representanter i landsstyret. For å oppnå det stempelet er spesielt tre saker viktige.

– Innvandring, samferdsel, og skatter og avgifter er det viktigste, sier stortingsrepresentant og landstyremedlem Åshild Bruun Gundersen.

– Grensen vår går ved store kutt i samferdsel, vesentlig økning i kvoteflyktningstallet, og hvis skatter og avgifter går betydelig opp blir det vanskelig for oss, sier Anita Gilde, fylkesleder i Trøndelag Frp.

Samferdselspolitikken er det som er viktigst for henne personlig, og at det at det ikke skal bli dyrere å være billist, forteller hun.

– Det vil ikke skape stor stemning hos oss hvis for eksempel KrF ønsker en kjempeøkning på skatt og avgifter for å satse på andre områder, for eksempel ved å gjøre det dyrere å være billist, sier Gilde.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter