Nyheter

Røde KrF-ere nøler om ny plattform

Deler av det røde flertallet i KrFs landsstyre sier det vil sitte langt å stemme ned en regjeringsplattform og åpner for å bli i opposisjon ved et nei.

– Ja, det sitter nok langt inne. Sjansen for et ja er over middels stor, sier Jarle Skeidsvoll i Hordaland.

– Det er stor sannsynlighet for at vi lykkes med å gå i regjering, sier Karin Bjørkhaug fra Trøndelag

– Det ligger mye prestisje i en tydelig anbefaling fra forhandlingslaget. Da vil landsstyret normalt slutte seg til det. Jeg opplever ikke dette som et helt åpent valg, sier Svein Iversen fra Finnmark.

Ingen vil stemme nei bare for å protestere, tror de.

LES OGSÅ: KrF satser på seier om bioteknologi og tvillingabort

Rødt flertall

Alle tre tilhører det knappe røde flertallet i KrFs landstyre som skal ta stilling til en ny regjeringsplattform. Landsmøtevedtaket etter den opprivende retningsstriden i fjor høst veier tungt for dem.

– Sier man nei til en anbefalt plattform, er det dramatisk. Partiet står allerede i spagaten. Hvis forhandlerne er i tvil om de kan få gjennom et resultat, er det mye bedre hvis de bryter selv, sier Iversen.

Andre på rød side synes derimot mer åpne for å stemme nei:

– Er det ikke godt nok, så er det ikke godt nok, sier Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane.

– Kjell Ingolf Ropstad har sagt at begge utfall er mulige. Det legger jeg til grunn. Jeg håper vi lykkes, men det er ingen automatikk i det, sier Erik Næs fra Telemark, som får støtte fra Oluf Maurud fra Hedmark.

Dermed kan det også bli vanskelig å få et enstemmig ja fra landsstyret. Samtidig sier flere av de røde at styrken i signalene fra forhandlerne, og særlig det bredt sammensatte referanseutvalget, vil ha betydning. Knut Arild Hareides og den røde forhandleren Erik Lundes ord kan veie tungt. X-faktorene er mange.

– Det kan få mange ulike utslag: Enstemmighet, delt innstilling – til og med et nei, sier Skeidsvoll.

BERIT AALBORG: «Nederlag innenfor familiegjenforening og mindreårige asylsøkere vil ikke bli tatt godt imot i KrF»

Argusøyne

Én ting er klart: Ingen av de røde gir en blankofullmakt. De vil ha tid nok til å lese plattformen med argusøyne. Mest mulig må inn i den, for i regjering hersker kjøttvekta.

– Resultatet må vurderes konstruktivt, men veldig grundig av landsstyret. Det handler om balansen mellom tap og seiere. Store seiere kan gå på bekostning av den helhetlige forellingen om hva KrF er, sier Bjørkhaug.

– Landstyret blir ikke konsultert for å strø sand på dette. Vi skal gjør en ærlig vurdering av om totaliteten er verdt det, sier Skeidsvoll.

Dermed kan det gå mot et langt landsstyremøte. De røde forventer også tid til å spørre ut forhandlere, referanseutvalg og til å debattere.

Formelt har stortingsgruppa siste ordet, men det er tvilsomt at det blå flertallet der vil overprøve et nei fra landsstyret.

LES OGSÅ: Hvem av disse blir nye KrF-statsråder?

Forventninger

Resultatet skal måles opp mot forventningene, og på rød side er de mange:

– Forutsetningen er gode gjennomslag og at politikken ikke dras i feil retning på en del områder. Vi kan ikke gå inn i en regjering med strammere innvandringspolitikk enn i dag, sier Næs.

Medlemmene fra distriktsfylkene Trøndelag, Hedmark, Telemark, Sogn og Fjordane, Troms og Finnmark sier alle at de vil ha et ekstra blikk på landbruks- og fiskeripolitikken.

Skeidsvoll og Næs forventer at forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad leverer på forventningene han skapte om å endre abortloven med Erna Solbergs regjering:

– Jeg regner med at det står ved lag at vi skal få noe på abortlovens paragraf 2c, sier Næs.

– Det må komme noe på fosterreduksjon eller 2c. Bioteknologi og tiltak for mennesker med nedsatt funksjonsevne er alle enige om. Det var ikke noe som skilte røde og blå i retningsstriden, sier Skeidsvoll.

Utover dette spriker ønskelistene litt blant de røde. Alkohol, rus, klima, innvandring, barnereform, likeverdsreform og kristent verdigrunnlag i regjeringsplattformen nevnes alle.

LES OGSÅ: Slik kan KrF skaffe seg viktig, usynlig makt

Tenkepause

Skulle KrF si nei til en ny regjeringsplattform, er det imidlertid ikke gitt at partiet går i forhandlinger med Ap og Sp, mener flere røde i KrFs landsstyre. Det til tross for at landsmøtet med klart flertall vedtok at KrF vil ut av opposisjonstilværelsen og inn i en regjering. Mange vil heller ta en tenkepause etter et opprivende halvår:

– Da tror jeg det er klokt ikke å skynde seg over til den andre siden da. Jeg er usikker på om det vinduet er åpent lenger, og det er ikke lenge til neste landsmøte, sier Iversen.

En annen mener det er mulig partiet bør fortsette i opposisjon, landsmøtevedtak til tross.

– Jeg tror ikke vi bør kaste oss rett inn en ny runda da. Signalet vil kanskje være at vi fortsetter en stund i opposisjon da, Maurud.

Skeidsvoll, Næs og Bondevik Lie mener derimot at landsmøtevedtaket da vil stå ved lag og at KrF etter hvert vil undersøke mulighetene på rødgrønn side.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter