Nyheter

Sjefen for Oslo Symposium forsvarer Hareide og rødt nettverk

Bjarte Ystebø tror nettverket Drivkraft kan være en berikelse for KrF og samfunnsdebatten.

«Rødt symposium? Bra!» Slik reagerer leder for Oslo Symposium, Bjarte Ystebø, på etableringen av nettverket og konferansen Drivkraft.

Bak Drivkraft står røde KrF-ere som ønsker å bevare engasjementet som Knut Arild Hareides bok og tale skapte i og utenfor KrF i fjor høst – og at visjonen han løftet fram skal være retningsgivende i norsk politikk og for KrF.

LES OGSÅ: Hareide-venner lager nettverk og konferanse

Tar Hareide og Drivkraft i forsvar

Initiativtakerne sier de har latt seg inspirere av hvordan Ystebøs kristenkonservative, høyreorienterte stormønstring har arbeidet mot rødgrønt og for borgerlig samarbeid. Nå arrangerer de sin egen konferanse i Oslo 9. februar. Hovedpersonen selv, Knut Arild Hareide, har takket ja til å tale.

Det skal ha vakt reaksjoner på blå side i KrF. Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk var raskt ute i Dagbladet med å kalle det «uryddig, nesten illojalt» av Hareide å tale på konferansen, som han kaller et «fraksjonsmøte for rød side». Hareide avviser kritikken.

Bjarte Ystebø tar derimot Hareide og Drivkraft i forsvar:

– Det er helt ok at Hareide taler på Drivkrafts konferanse. Politikere skal si ja når de blir spurt om å tale. Hareide har opptrådt veldig ryddig i samarbeidsprosessen og jeg tror ikke han vil ødelegge ettermælet sitt ved å gjøre en amatørmessig vurdering nå. Jeg mener ikke det er bevist at grupperingen har til hensikt å ødelegge for KrF eller starte et nytt parti. Derfor er jeg uenig med Selbekk, sier han til Vårt Land

Selbekk frykter Drivkraft er et forsøk på omkamp som kan skape uro i et splittet parti. Ystebø tror også det er et forsøk på omkamp. Men det er helt greit, skriver han i en kommentar i Norge IDAG , der han er assisterende redaktør:

«Veivalget er gjort for denne gang, men det kommer nye veiskiller i fremtiden. Da er venstresiden i sin fulle rett til å argumentere for et linjeskifte», skriver han».

LES OGSÅ: Hareide ikke bekymret for at nettverk splitter

Bra med blå og røde KrF-ere

Ystebø mener både Norge og KrF har for lite åpen politisk debatt. Derfor ønsker han Drivkraft velkommen. Han tror både Drivkraft og høstens retningsstrid virker befriende på partiet.

– Høyreside og venstreside i KrF... Det er så deilig å kunne si det, sier han.

I KrF har det nærmest vært et «forbud mot å snakke om høyre- og venstreside», mener han. I stedet skulle man være «gul» eller «kristendemokratisk». Da partiledelsen pekte hver sin vei i høst, sprakk byllen. Den nye situasjonen med røde og blå KrF-ere gjør at fløyene nå åpent kan arbeide for sin visjon for partiet. Det gjør det i sin tur lettere for dem å akseptere høstens og fremtidige samarbeidsvalg, tror Ystebø.

Han ser KrF som et skjebnefellesskap mellom venstre- og høyrefløyer, som er avhengig av hverandre for å få politisk makt.

– Nå vant høyresiden dette slaget, og jeg håper det blir en allianse som varer lenge. Men det må ikke skje på en slik måte at de som vil dra til venstre ikke føler seg hjemme i partiet, sier Ystebø.

LES OGSÅ: Kulturkrig i Oslo Symposium

– Har måttet forholde seg til oss

Til nå har KrF ikke hatt formalisert samarbeid med andre enn sentrum og høyresiden. Samtidig var er det rødt flertall i KrFs landsstyre. Ystebø mener det er venstresiden som har hatt hegemoniet i partiet.

– I KrF har kristendemokrati vært et kodeord for venstresiden. Eliten i Oslo har alltid ligget på venstresiden og det har vært illegitimt å være på høyresiden, sier redaktøren, som tror Drivkraft vil ha et større «elitetilsnitt» enn symposiet.

Det er på blå side man har følt seg mest utenfor. Noen har vært uvelkomne, noen utålmodige, noen har blitt vippet ut i nominasjonsprosesser, sier Ystebø.

Drivkraft er fortsatt i støpeskjeen. Det er uklart nøyaktig hvilken form det vil ta, ifølge initiativtakerne.

Mens Oslo Symposium trekker mange mennesker over to dager hvert år, legger Drivkraft opp til 100 tilskuere over én dag på sin første konferanse, som har lånt tittelen til Hareides bok: «Det som betyr noe».

Drivkraft er inspirert av symposiet ditt. Har dere påvirket KrF?

– Først og fremst ved at KrF-ledelsen har måttet forholde seg til at det er en stor gruppering som ikke vil at partiet går til venstre, som symposiet har synliggjort, svarer Ystebø, som synes det er vanskelig å anslå innflytelsen.

– Vi har identifisert et verdifellesskap på høyresiden, hvordan KrF og kristne verdier henger mest sammen med høyresiden, selv om det også er ting som peker i andre retningen, fortsetter han.

I 2017 besøkte Vårt Land Oslo Symposium sammen med religionshistoriker Hanne Linn Skogvang. I masteroppgaven sin gjenfant hun flere trekk fra den amerikanske verdikampen eller «kulturkrigen» i talene på Oslo Symposium.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter