Nyheter

Styrker innsatsen mot seksuelle overgrep mot barn

Sørvest politidistrikt oppretter Operasjon Spiderweb som utelukkende skal arbeide med seksuelle overgrep mot barn.

– Vi har arbeidet med seksuelle overgrep mot barn i lengre tid, men ser nå at sakene er såpass omfangsrike og alvorlige at vi besluttet at satsingen måtte økes, sier politiadvokat og påtaleansvarlig Thale Thomseth i Sørvest politidistrikt.

Operasjon Spiderweb, som ble lansert onsdag, skal stoppe pågående overgrep og etterforske personer som chatter, deler overgrepsmateriale og begår overgrep mot barn over nett. Samtidig har gruppen som mål om å utvikle effektive og målrettede etterforskningsmetoder.

I den forbindelse har politidistriktet utviklet en helt ny programvare som skal forenkle gruppens etterforskning.

– Programvaren vil gjøre det mer effektivt for oss å gå gjennom chattelogger med opptil 100.000 linjer som vi har funnet i beslag. Tidligere har gjennomgangen blitt utført manuelt, nå vil den skje maskinelt, sier politioverbetjent Oddgeir Høyekvam i Sørvest politidistrikt til NTB.

LES OGSÅ: Overvåker steder uten normer og moral

Gruppen har allerede høstet erfaringer fra Operasjon Dark Room og tilsvarende grupper som arbeider med seksuelle overgrep mot barn. På sikt vil Kripos og samtlige operasjoner også få tilgang på den nyutviklede programvaren.

– Dette er kriminalitet som går utover kommune- og landegrenser. Vi kan ikke sitte på hver vår tue, men må hele tiden dra veksler på hverandres erfaringer, sier Thomseth.

Operasjon Spiderweb har hentet kompetanse fra ulike fagfelt og består av blant andre påtaleansvarlig jurist, etterforskere fra hele distriktet, kriminalteknikere, datakrimteknikere og programutviklere. Politiet vil ikke oppgi hvor mange som arbeider i gruppen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter