Nyheter

Hareide ikke bekymret for at nettverk splitter

Knut Arild Hareide er ikke urolig for at det nye Drivkraft-nettverket bidrar til mer bråk i KrF.

– Dette er ikke fraksjonsvirksomhet, men personer i KrF som er engasjerte.

Slik avviser Knut Arild Hareide at Drivkraft, et nettverk av dem som støttet partilederen i veivalgskampen i høst, splitter og skaper bråk i Kristelig Folkeparti. Drivkraft inviterer røde KrF-ere med for å ta vare på engasjementet som Hareide skapte med sin bok og tale til landsstyret i slutten av september.

LES OGSÅ: Hareide-nettverk lager nettverk og konferanse

– Illojalt.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk kritiserer Hareide for å stille som hovedtaler på Drivkrafts planlagte konferanse. Han mener KrF-lederen opptrer «uryddig, nesten illojalt» ved å «si ja til å delta på et fraksjonsmøte for rød side» mens han fortsatt er leder i KrF og mens partifeller forhandler om regjering.

Hareide avviser dette og mener kritikken fra Selbekk er syltynn. Det ville vært mer spesielt dersom en partileder fra et kristendemokratisk parti takket nei, mener Hareide.

– Selbekk mener er at jeg skal stille opp i fora som støtter hans agenda, og ikke de som har en annen agenda. Jeg velger å stille opp på mange arrangementer, selv om jeg ikke er enig i alt. I etterkant av et så viktig veivalg som vi har lagt bak oss, er det ekstra viktig at jeg viser raushet og tydelighet til partiet, sier Hareide.

Om KrF går inn i Solberg-regjeringen, er han ikke lenger partileder når konferansen finner sted 9. februar.

LES OGSÅ: Slik fikk Hareide en heia-kampanje i ryggen

Spurt før jul

– Hvorfor takket du ja til å tale på konferansen?

– Arrangørene sier at de er blitt inspirert av verdidebatten jeg satte i gang i høst. Jeg ønsker å løfte den videre. Det er en grunnleggende verdidebatt som jeg skulle tro at Selbekk er helt enig i at vi bør ha.

Når fikk du vite om nettverket Drivkraft og konferansen?

– Jeg ble spurt like før jul. Deretter fikk jeg over nyttår et endelig forslag om hva som skal være tittelen på mitt innlegg, sier han.

Tittelen er «Det som betyr noe».

LES OGSÅ: Fortsatt abort-uro på rød side

Ga honnør

– Hvilke tilbakemeldinger ga du Drivkraft-stifterne?

– Jeg ga honnør til initiativet. Da vi andre november tapte veivelaget, sa jeg at jeg ønsker bredde i partiet. Vi skal ikke gå videre som et halvt KrF. Jeg har ikke fått negative tilbakemeldinger på at jeg skal delta på konferansen.

– Har du diskutert din deltakelse med resten av KrF-ledelsen?

– Nei, fordi dette er Ikke kontroversielt. Hadde jeg ikke tenkt å delta, hadde det vært mer kontroversielt.

LES OGSÅ: Krever dissens om tvilling-abort

– Legitimt

– Hvor legitimt er det å danne et nettverk for å jobbe for en annen visjon enn den som lå til grunn for veivalget landsmøtet tok?

– Det er helt legitimt. Det er lov å jobbe for ulike veivalg i KrF – selvfølgelig. Det er ikke unaturlig å ha seminarer eller debatter om ulike temaer. Det er tvert i mot naturlig at verdidebatten som har preget Norge i hele høst blir fulgt opp, sier Knut Arild Hareide.

Han er likevel ikke overrasket over at Drivkraft-opprettelsen «skaper engasjement og spørsmål».

Dagbladet skriver at de er kjent med at flere på blå side i partiet reagerer på Drivkraft-initiativet og Hareides deltakelse. Det blir spesielt framhevet at initiativtakerne er de samme som har snakket om å danne et nytt parti

– Det er uheldig at folk utenfor partiet begynner å spekulere om det blir opprettet nye parti. Det har jeg ikke hørt noe om, sier Hareide.

LES OGSÅ: Der Mona Høvset kjenner seg hjemme er det ikke lenger plass til henne

Motvekt

Drivkraft-konferansen er inspirert av Oslo Symposium, som med sin kristenkonservative profil har arbeidet mot rødgrønn side i politikken og for borgerlig samling. Hareide har selv vært taler på konferansen.

– De har ikke vært enige i KrFs agenda i alle spørsmål, sier han.

– Hvilken rolle har Oslo Symposium spilt overfor KrF?

– Jeg tror at de først og fremst påvirket Krf gjennom den debatten de har satt i de dagene arrangementet pågikk. Men jeg tror ikke de har påvirket KrFs veivalg. Tankesmier som Civita, Agenda og Skaperkraft har påvirket i sterkere grad enn Oslo Symposium, sier Knut Arild Hareide.

LES OGSÅ: Derfor brukte ikke Hareide mer makt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter