Nyheter

Brudd på israelsk venstreside

Felleslista Sionistunionen har vært opposisjonens sterkeste alternativ de siste årene. Nå er partiet oppløst foran valget 9. april.

Lederen for det israelske arbeiderpartiet, Avi Gabbay, kunngjorde tirsdag at samarbeidet mellom hans parti og partiet Hatnuah er avsluttet. Parti-
ene stilte som fellesliste under navnet Sionistunionen under valget i 2015, der de sammen vant 24 av 120 mandater og ble nest største valgalternativ. Statsminister Benjamin Netanyahus Likud­ ble større, og Netanyahu fortsatte i posten.

Krymper

– Jeg håpet og trodde at partilederskiftet og det fornyede politiske partnerskapet ville føre til vekst og en ekte tilknytning mellom oss. Men velgerne er smarte og ser at det ikke er tilfelle. De har gått bort fra oss, uttalte Gabbay på pressekonferansen tirsdag morgen.

– Jeg tror fortsatt på samarbeid og å knytte allianser, og på en enkelt stor blokk som står for forandring. Men vellykkede allianser krever vennskap, å være lojal mot avtaler, og å være tro til det siste. Det har ikke vært tilfelle i dette partnerskapet, utdypet han.

LES OGSÅ: Overleveren Netanyahu

Sentrumsnær

Gabbay, som har en lang og vellykket karriere i det private næringsliv bak seg, ble medlem i Arbeiderpartiet først i 2016, og ble valgt som leder i 2017. Han regnes som sentrumsnær og har blant annet rådført seg hos den tidligere britiske statsministeren Tony Blair.

Splittelsen skal ha kommet som 1. nyttårsdag på kjerringa, ifølge den israelske avisa Haaretz. Tzipi Livni, som leder Hatnuah, ville ikke kommentere saken, men virket overrasket over beslutningen, skriver avisa. I tillegg skal flere av partiets representanter i Knesset ha vært overrasket over avgjørelsen.

Søker til stabssjefen

En av dem, Itzik Shmuli, har uttalt at ledelsen i Arbeiderpartiet ønsker å danne en ny allianse med Hosen Yisrael, det nyoppstartede partiet til den populære politikeren Benny Gantz. Gantz er tidligere stabssjef i den israelske hæren, og på et tidspunkt var hans parti nest størst på meningsmålingene.

Det er trangt om plassen på venstresiden i israelsk politikk. I tillegg til Arbeiderpartiet, Hatnuah, og Hosen Yisrael stiller også mer rutinerte partier som Yesh Atid og Meretz i årets valg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter