Nyheter

Vil kjempe for frimodighet

Haakon Kessel er opptatt av at menighetene spiller en viktig rolle for å skape mening og felleskap lokalt.

Livet kan ofte virke som et forløp av tilsynelatende tilfeldige hendelser. Som ung falt det nemlig ikke Haakon Kessel inn å bli prest.

Men misjonær ville han bli, og han dro derfor som kortidsmisjonær til Japan for to år. Siden bestemte han seg for å bli prest i en japansk kirke, for det Norske misjonsselskap.

– Det å være medvandrer med andre kristne var berikende. Særlig med tanke på hvordan det å være kristen i Japan kostet mye for veldig mange, sier han.

LES MER: Bispekandidat Anne Lise Ådnøy møter Gud «overalt»

Nord-Jæren, Japan

Mesteparten av barndommen tilbrakte Kessel på Jevnaker i Oppland. Etter videregående flyttet østlendingen til England, der han begynte på bibelskole.

På slutten av 1990-tallet flyttet han til Rogaland. Siden den gang har han tilbrakt mesteparten av tiden vekslende mellom det flate landskapet på Nord-Jæren og Japan. Til sammen har han vært 12 år i landet der solen står opp.

– Hvordan er det å komme utenfra som østlending til Rogaland?

– Jeg brukte et par-tre år på å bli vant til været, hehe. Det er et spennende fylke med flott natur – som jeg setter særlig pris på. Her er det også et annet kirkelig landskap med mer organisasjonsliv enn det jeg er vant til. Det går helt fint å være østlending her.

– Hva særpreger bispedømmet Stavanger?

– Stort engasjement og mangfold, både kirkelig og i andre kristne forsamlinger. Historisk sett har Rogaland vært et misjonsfylke som har sendt folk ut i verden og mottatt viktige impulser. I vår tid er det oljeindustrien som har gjort at mye av verden har kommet til Stavanger og skapt et mangfoldig og sammensatt samfunn. Det er en by der foreningslivet, organisasjonslivet og et aktivt kirkeliv lever side om side. Det gir berikelse, men også en spenning, sier han.

LES MER: Bispekandidat Helge S. Gaard vil videreføre et sterkt bispedømme

Dramatiske endringer

– Hvorfor vil du bli biskop?

– Jeg trives godt i Stavanger bispedømme, med gode medarbeidere, ansatte og frivillige, og håper at jeg har erfaringer som jeg kan bidra med. Det er også en flott og spennende utfordring å få lov til å være med å forme kirken i den tiden vi lever i.

Det han kaller en spennende utfordring, er Den norske kirkes overgang fra å være statskirke til å bli selvstendig, eller på byråkratisk språk: Et eget rettssubjekt.

– Folks forhold til kirke og tro har også endret seg dramatisk på få år. Derfor er det store og spennende utfordringer knyttet til å nå ut til nye generasjoner med et annet forhold til kirke og tro. Kunnskap om kristen tro er også dramatisk endret. På den ene siden kan det være negativt, på den andre siden opplever man større åpenhet om tro og åndelig lengsel, sier han.

– Som biskop, hvordan vil du møte disse utfordringene?

– Den lokale menigheten er navet i kirken. Lokalmenighetene spiller en viktig rolle for at mennesker kan få et møte med Gud og finne fellesskap og mening for våre liv. Vi har også noen store utfordringer med rekruttering til kirken. Å motivere og inspirere til kirkens tjeneste er også en utfordring, sier han.

LES MER: Bispekandidat Marta Botne meldte seg ut av kirken – kan bli ny biskop

Frimodig forkynnelse

– Du har tidligere sagt at du vil være med på å inspirere til frimodighet og forkynnelse. Hva legger du i dette, og hvordan vil du gjøre det?

– Det gjøres veldig mye flott arbeid rundt omkring. Vi må snakke kirken opp. Jeg ønsker å være med på å bidra til at vi frimodig kan forkynne evangeliet fordi det gjør en forskjell i våre liv.

– Hvilke tanker har du om opprettelse av valgmenigheter og andre menighetsplantinger i området?

– Det er uttrykk for et mangfold. Et mangfold ser jeg i utgangspunktet på som en berikelse så vi kan nå lenger ut. Men det er viktig med gode samarbeidsformer så vi ikke konkurrerer, men utfyller hverandre.

– Spørsmålet om ekteskapssyn og vigsel av likekjønnede er én sak som har skapt uro og splittelse over noen år. Hvordan ser du på dette?

– Det er viktig at denne saken ikke blir mer polariserende enn nødvendig. Det vi er enige om er mye større enn det vi er uenige om. Jeg har det klassiske synet på ekteskapet og har samtidig forståelse for at det er mulig å ha et annet syn. Vedtaket som ble gjort og praksisen som fungerer fordrer gjensidig respekt. Jeg tror at det er mulig å leve side om side med disse to synene.

LES MER: – Stavanger trenger en brobygger

Teologiske utfordringer

– Hvilke spørsmål er for deg teologisk utfordrende?

– Gjennom et langt liv som prest har jeg vært igjennom mange forskjellige ting. Det er konstant utfordrende å finne broen mellom Bibelens der og da og vår egen tids her og nå. Det gjør teologien spennende og levende.

– Hvorfor måtte Gud bli menneske?

– Det var slik Gud ville forsone oss med seg selv. Det var slik han ville komme nær oss og gjennom Jesus vise oss hvem han er. Dette er rett inn i julens store mysterium og noe vi aldri blir ferdig med, sier Kessel.

– Når er du nærmest Gud?

– Vi lever hele tiden i Guds varetekt og Guds nærhet. Guds nærvær kan oppleves på så mange måter. I naturen eller i møte med andre mennesker. Jeg tror på Guds nærvær enten jeg føler det eller ikke.

HVEM BLIR NY BISKOP I STAVANGER?

Helge S. Gaard fikk flest stemmer da Stavanger sist skulle få ny biskop. Under tvil sa han ja til å stille igjen.

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Nyheter