– Når de nå legger ned Sandefjord fengsel, blir kvinnenes situasjon enda verre. Mange av kvinnene hos oss er fra østlandsområdet og har søkt seg hit for å kunne sone i nærheten av familie og barn. Nedleggelsen fratar dem denne muligheten til kontakt, sier Britt Wiese til Vårt Land.
Hun er inspektør og daglig leder ved Søndre Vestfold fengsel, avdeling Sandefjord eller Sandefjord fengsel, som er et av de få, rene kvinnefengslene i landet.
– Blir ikke hørt
Kvinnene som soner der utgjør en stor andel av de kvinnelige innsatte på landsbasis, ifølge Wiese.
Men nå har regjeringspartiene og KrF vedtatt å legge ned fengselet, i likhet med et annet soningstilbud for kvinner, Osterøy avdeling ved Bergen fengsel.
– Kvinner er en minoritet i fengsler og blir stadig diskriminert. Nedleggelsene fratar kvinnene muligheten til å få like rettigheter som menn. Når 53 prosent av kvinnene allerede ligger på dobbelt- eller firemannsrom, og regjeringen med KrF allikevel velger å legge ned et rent kvinnefengsel – det er uforståelig, sier Wiese.
Les også: Stenger fengselskloster
– Stemmer ikke
På landsbasis sliter kvinnelige innsatte allerede under et langt færre soningstilbud enn menn. De står også lenger i kø for å få soningsplass, ifølge fengselslederen.
Hun er bekymret for kvinnenes framtidige tilbud, og mener et nytt fengsel på Evje i Agder ikke er nok. Det skal stå klart til våren.
– Jeg klarer ikke å få regnestykket til å stemme. Jeg har henvendt meg til politikerne om dette gjentatte ganger – uten å bli hørt. Men nå er statsbudsjettet vedtatt. Dette er en trist dag for likestilling og likeverdighet, det er det ingen tvil om, konstaterer Wiese.
Les også: La rett gå for nåde
– Leit
– Men mange menn mister også sine soningstilbud i nedleggelsene?
– Det stemmer. Men menn kan fortsatt søke på ganske mange gode, åpne tilbud. Det kan ikke kvinnene. Det er svært få tilbud til dem i fasen fram mot løslatelse. Derfor er det ekstra leit at nedleggelsene går ut over de åpne plassene, sier Wiese.
Les også: Botsgang i det 21. århundre
Rammer Bredtveit
Nedleggelsen av Sandefjord fengsel går også utover kvinnene som soner ved Bredtveit fengsel, ifølge assisterende fengselsleder ved Bredtveit, Siri Gaarder Brock-Utne.
Det landsdekkende kvinnefengselet har i alt 64 soningsplasser.
– Vi overfører kvinnelige innsatte til Sandefjord fengsel, som for eksempel ønsker å være nærmere familien sin. Det har vært et godt tilbud. Men nå får vi en begrenset mulighet til å gi disse kvinnene individuell tilpasning, sier Brock-Utne til Vårt Land.