Nyheter

Ber Nav ansette folk som ikke diskriminerer

Nav kan ikke ha ansatte som ikke forstår at de diskriminerer, mener Akhenaton Oddvar de Leon.

Akhenaton Oddvar de Leon mener uttalelsene fra Nav vitner om «at det er fordommer ute og går».

– Det viser en mangel på rolleforståelse, de tror det er saklig, men det er diskriminerende, sier Akhenaton Oddvar de Leon.

Han leder Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) og har ført saken til lærervikaren på Ekeberg skole som nektet å håndhilse på kvinnelige kolleger

LES OGSÅ: Lov å si opp den som ikke håndhilser

«Skattepenger fra grisebønder»

I Diskrimineringsnemnda fikk lærervikaren medhold i sin klage mot Nav. Etaten nektet ham mer enn minimal sosialhjelp da han ikke fikk fornyet lærervikariatet ved Ekeberg skole. De mente han hadde takket nei til jobb ved ikke å føye seg etter praksisen på Ekeberg skole.

«Det er fra skattepenger, fra vinmonopolet, fra grisebønder, fra butikker som selger alkohol. Så er det jo ikke noe alternativ heller siden du er så religiøs,» skal mannen ha fått som muntlig forklaring fra Nav, ifølge Diskrimineringsnemnda.

LES MER: Kommunen forsvarer NAV-kommentaren

Kunne blitt anmeldt

Akhenaton Oddvar de Leon mener etaten bør ansette folk som viser bedre forståelse enn dette.

– De kan ikke ha ansatte som ikke forstår at det er diskriminering, fastslår han.

De Leon mener Nav kunne blitt anmeldt etter straffelovens paragraf 349a. Den fastslår at det er straffbart å nekte en person en vare eller tjeneste på diskriminerende grunnlag.

– De har nektet ham en tjeneste gjennom å nekte ham sosialhjelp, mener De Leon.

LES OGSÅ: Nekter å håndhilse

LES OGSÅ: Håndtrykk til besvær

Noe uforståelig

Han mener ellers at Diskrimineringsnemnda har ryddet opp i en del misforståelser, og gjort det tydeligere hvor grensene for diskriminering går.

Han forstår imidlertid ikke alle detaljer ved Diskrimineringsnemndas vedtak i saken mot Ekeberg skole.

– Jeg forstår ikke helt hvordan avgjørelsen fastslår at håndhilsenekt er vernet under religionsfriheten, men så fastslår at man ikke kan praktisere den alle steder, sier han.

Imidlertid håper han vedtaket kan sørge for at norske arbeidsgivere hever kompetansen rundt religionsfrihet og mangfold på arbeidsplassen.

– Jeg hadde et møte med Geir Lippestad og Inge Marte Thorkildsen (byråder i Oslo. red.anm.) angående kompetanseheving rundt anti-diskrimineringslovverk og mangfold på jobben. Vi kan se ut i fra sakene vi får i OMOD at det er nødvendig, sier de Leon.

LES OGSÅ: Unge muslimer advarer mot håndhilsing

Ikke blankofullmakt til å sparke

De Leon ønsker aktiv heving av kompetansen rundt religion på arbeidsplassen, men håper vedtaket i seg selv kan rydde opp i disse forholdene.

Han retter også en klar beskjed til Oslo kommune.

– Denne dommen er ikke en beskjed om å sparke alle som ikke håndhilser. Det er viktig at Raymond Johansen og kommunen setter seg inn i dommen, og forstår at dette er ikke en generell erklæring, sier han.

De Leon legger til at de fleste som nekter å håndhilse på det motsatte kjønn på arbeidsplassen er kvinner.

LES OGSÅ: Får erstatning etter hilsenekt

Fordøyer avgjørelsen

Han mener også at kontekst er viktig.

– Det gjelder også å sette seg inn i situasjonen på arbeidsplassen. For noen som jobber på lager er kanskje ikke håndhilsing like viktig, sier han.

Lærervikaren ønsker selv ikke å uttale seg i forbindelse med håndhilsevedtaket i Diskrimineringsnemnda.

– Han vil fordøye avgjørelsen, sier de Leon.

LES OGSÅ: Laget håndhilseguide

Mer fra: Nyheter