Nyheter

Vil endre barnevernloven for å sikre at Kirkens Bymisjon fortsatt skal drive med samvær under tilsyn

Familiepolitikere i regjeringspartiene varsler at det også kan bli et tema i regjeringsforhandlingene.

– Tolkningsproblemene vi har sett nå viser at loven er uklar. Derfor må vi må vi endre loven, og det er helt naturlig at jeg spiller det inn til de som forhandler for oss om regjeringssamarbeid, sier Silje Hjemdal fraksjonsleder i familie- og kulturkomiteen fra Frp.

– Vi skal sørge for at jussen tilpasses målet om at ideelle organisasjoner fortatt skal få drive med dette, sier Tage Pettersen som er i samme komité for Høyre.

Tolkning

Tidligere i november stilte Hjemdal skriftlig spørsmål til barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland om det er ønskelig at private og ideelle organisasjoner organiserer samvær under tilsyn. I svaret skriver ministeren at hun ser positivt på det, og at BLD skal se nærere på det i forbindelse med revidering av barnevernloven.

Foranledningen er at private og ideelle aktører risikerer å miste retten til å drive samvær under tilsyn etter at Barne-, ungdoms-og familiedirektoratet (Bufdir) tolker dagens lov slik at det normalt må være noen fra barnevernet til stede for å ta en avgjørelse om å avbryte samværet.

Kirkens Bymisjon (KB) har allerede fått beskjed fra flere kommuner som vil avbryte samværet på grunn av lovtolkningen fra Bufdir. KBs tilbud heter Myrsnipa samværssted.

Les også: Ikke godt nok ettervern

– To spor

I går var det et møte mellom BLD og stortingspolitikere som ønsker at KB skal få fortsette å organisere samvær under tilsyn mellom barn og foreldre som er fradømt omsorgsretten. Tage Pettersen var på møtet mens Hjemdal var representert med en rådgiver. Statssekretær Tom Erlend Skaug (H) var der fra politisk ledelse i departementet.

– Vi fulgte to spor i møtet med statssekretæren. Det viktigste sporet er å gå inn og se på loven, for å se om det er mulig å gjøre noen justeringer slik at loven virker som vi vil. Det andre sporet er å gjøre noe med håndteringen av dette på kort sikt, sier Pettersen.

Les også: – Barnevernet overser barns tro

Mulighet

Sonderinger om regjeringssamarbeid pågår nå mellom de fire ikke-sosialistiske partiene på Stortinget. Sammen har de flertall, og saken vil dermed trolig være løst om partiene i en eventuell regjeringsplattform enes om å endre loven.

Dette er en sak som vil løses uavhengig av om det kommer med i regjeringsplattformen, tror Pettersen.

– Jeg har ingen problemer med å spille dette inn i forhandlingene. På den annen side harmonerer dette så godt med politikken til de ikke-sosialistiske partiene at jeg er sikker på at det ordner seg uansett, sier Pettersen.

Tredjepart

Hjemdal mener det er viktig at det offentlige fortsetter å bruke aktører «på utsiden» av staten slik som Myrsnipa samværssted til å løse tjenester.

– Kirkens Bymisjon nyter stor tillit fordi de ikke er den parten du kanskje har kranglet med i barnevernet tidligere, sier hun.

Frp-politikeren forteller engasjert om et besøk hos Myrsnipa i Bergen.

– De har hyggelige leilighetslokaler istedenfor kalde kontorer. Slik folk har det i hverdagen, sier Hjemdal

Sikre ordninger

Grunde Almeland sitter i Familie- og kulturkomiteen for Venstre. Han tror ikke dette er blant de mest utfordrende punktene i forhandlingene.

– Det som er viktig her er å sikre gode samværsordninger med trygge og gode rammer for barna, sier Almeland, og forteller at hans inntrykk er at KBs samværsordninger fungerer på en veldig god måte.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter