Nyheter

Advent på primstaven

Mennesket har alltid hatt behov for å ha oversikt over ­tiden. Primstaven er en kalender eller almanakk med symboler som er skåret i tre.

30. november

Andreasmesse (Markeres med fiskekrok)

Katolsk høytidsdag til minne om disippelen og apostelen Andreas, som etter tradisjonen skal ha dødd på et X-formet kors.

Tid for å sette ut revesaksa eller fiske julefisken, og for å sette tre-emner til tørk til seinere bruk. Fra denne dagen skulle ikke væren lenger holdes borte fra sauene.

4. desember

Barbromesse (Markeres med kors, tre eller B)

En katolsk høytidsdag til minne om den hellige ­Barbara, som ble halshugget­ av sin egen far da hun ble kristen og nekta å adlyde ­hedenske autoriteter.

Fra gammelt av var det tid for å gjøre i stand juleklærne, og å veve og spinne og strikke votter og strømper til den lange vinteren.

6. desember

Nilsmesse (Markeres med bispestav, kors, krone)

Messe til minne om Nikolaus den hellige, biskop i Myra i Lilleasia og opphavet til den moderne julenissen, der det festes med både spill og drikk.

Regnes som en farlig dag der man må passe seg for uhell. Nå skal skomakeren lage klar sko til jul.

8. desember

Marimesse (Markeres med tre, kors, krone)

Dag for å minnes at Maria ble unnfanget, og at den hellige Anna fødte Maria uten synd.

På denne dagen skal fruktbare kvinner be Maria om å bli med barn eller få en god fødsel.

9. desember

Annamesse (Markeres med kors, tre, hake)

Minnedag for Anna, jomfru Marias mor.

Ifølge gammel folketradisjon er dette en utmerket dag for klesvask. Nå skulle tørrfisken legges i bløt for å bli klar til jul, og julebrygget skal settes i gang, så det er klart til Tomasmesse.

13. desember

Lussimesse (Markeres med ukjent symbol, kors, tre, halvtre)

Årets lengste natt, Lussi­natten, kom Lussi for å kontrollere at arbeidet til julefeiringen var i rute. Alt grovarbeidet til jul, som tresking og spinning, skulle nå være unnagjort, og baking og brygging være i gang.

21. desember

Tomasmesse (Markeres med kors, sol, halvsol, tønne)

Til minne om disippelen ­Tomas, han som tvilte. I norrøn tid ble julefreden lyst denne dagen.

Nå skal alt stort arbeid til jul være ferdig, inkludert jule­ølet. Når ølet var ferdig, tok man med en drøy liter til naboen, som skulle smake og godkjenne. Og så gikk man videre til neste nabo, for å smake på hans øl...

23. desember

Tollesmesse eller Sjursmesse (Markeres med kors, S)

Torlaksmesse har fått navnet etter den islandske biskop Thorlák Thorhallson (1133-1193), som ble dyrket som helgen på Island, på Vestlandet og i Nord-Norge.

Innendørs skulle du skrape vekk årsgammel sot og støv fra vegger og tak. Derfor ble dagen også kalt vaskarnotti. Huset skulle også pyntes før julaften. Folk måtte holde seg i hus, for ute kjempet gode og onde makter.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter