– Vedtakene Forbrukertilsynet har varslet mot Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen innebærer ingen innskrenkning av religionsfriheten, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet, som understreker at tilsynet ikke blander seg inn i trosspørsmål.
Onsdag sa Arnor Benjamin Ilstad, advokaten til den såkalte mirakelpredikanten Tom Roger Edvardsen, at han vurderer å saksøke Forbrukertilsynet på vegne av sin klient.
– Forbrukertilsynet aksepterer ikke vårt argument. Vi mener dette er et trosspørsmål, og at det er grunnlovsbeskyttet. Dette er et internt medlemsblad mellom troende og ikke aggressiv markedsføring - og så skal staten inn å regulere. Hva er dette?, sa Ilstad til Vårt Land.
Les også: Forbønnspredikant vurderer å saksøke staten
Forbønn
Både Svein-Magne Pedersen og Edvardsen tilbyr å be for syke og benytter vitnesbyrd på helbredelse via bønn som en del av markedsføringen for sine organisasjoner Misjonen Jesus Leger (MJL), Misjonen Helse for Hele Mennesket og Stølsdokken Fjellhotell. Predikantene markedsfører tilbudene sine på egne nettsider og Pedersen i sitt magasin Legedom.
Forbrukertilsynet vurderer deler av virksomheten til Pedersen og Edvardsen som alternativ behandling.
– Forbønn og vitnesbyrd om helbredelse vil normalt sett regnes som «alminnelig religiøs aktivitet» og dermed ikke rammes av lov om alternativ behandling. Loven er likevel tydelig på at slik virksomhet kan omfattes. Når vi varsler vedtak mot Pedersen og Edvardsen er det fordi vi har vurdert at visse deler avvirksomheten deres er alternativ behandling, understreker Haugseth.
100.000 i uka
Innen neste fredag må både Edvardsen og Pedersen endre markedsføringen sin. Hvis ikke, risikerer de bøter på til sammen 100.000 kroner i uka.
Tilsynet har vedtatt å ilegge Edvardsen og hans organisasjon Misjonen Helse for Hele Mennesket tvangsmulkt på 20.000 kroner i uken. Hver av predikantene personlig vil bli avkrevd 10.000 kroner hver.
Haugseth sier hun ikke ønsker å kommentere utspillet om mulig søksmål, men at tilsynet venter på svar fra predikantene før de vurderer hva de gjør videre. Dersom markedsføringspraksisen til de to forkynnerne opphører, vil tilsynet gjøre en ny vurdering.
Les også: Mirakelpredikanter risikerer bøter
Fortsetter
Edvardsen sa imidlertid til Vårt Land onsdag at han kommer til å publisere helbredelseshistorier framover. Han mener helbredelseshistoriene i bladet ikke har noe med økonomi eller inntekt å gjøre, men at det handler om trosfrihet og at dette rammer alle kirke- og menighetsblader.
Forbrukertilsynet sier derimot at de ikke har hatt lignende saker som denne – mot kristne predikanter. Men at de hvert år behandler flere saker om alternativ behandling.
Kreftfri
Saken begynte fra Forbrukertilsynets side før sommeren, da de konkluderte med at vitnesbyrdene var i strid med en forskrift om markedsføring av alternativ behandling. Et særlig eksempel som ble trukket fram lyder slik:
«KREFTFRI: Høsten 2013 kom Enok fra Tau til Mirakellørdag med kreft i skjelettet. Fremtiden hans var svært usikker. Enok kunne nesten ikke gå og var avhengig av både rullestol, rullator og krykker. Etter forbønn gikk formen bare oppover, og nå er han mirakuløst kreftfri»
Andre historier dreide seg om allergi, astma og ryggplager.