Nyheter

Svarer på trusler om bøter med bibelvers

Svein-Magne Pedersen svarer på Forbrukertilsynets trusler om tvangsmulkt med et bibelsitat. Økonomiprofessor tror Pedersen overlever kritikken.

Bilde 1 av 2

«Svar til Forbrukeretilsynet (sic): Apostelen Peter sa: ‘Vi kan ikke la være å fortelle det som vi har sett og hørt.’ (Apg 4:20)»

Dette innlegget på hans egen Facebook-side er en av de få, offentlige kommentarene mirakelpredikanten Svein-Magne Pedersen har ytret etter at han ble intervjuet på NRK Debatten tirsdag. Pedersen har ikke svart på gjentatte henvendelser fra Vårt Land.

Risikerer bøter og politianmeldelse

I flere måneder har det også vært søkelys rettet mot predikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen. Begge predikantene og deres misjonsorganisasjoner tar seg betalt for bønnetjenester som skal kunne helbrede folks sykdommer. Torsdag skrev Vårt Land om at de risikerer ukentlige bøter på til sammen 100.000 kroner fra Forbrukertilsynet, dersom de ikke slutter å bruke vitnesbyrd i markedsføringen av disse tjenestene.

I tillegg har Innsamlingskontrollen nå opprettet granskning av Pedersens innsamling til barnehjem i India, som VG har skrevet flere artikler om i løpet av uka. Politiet i Agder vurderer også å starte en etterforskning av barnehjemsprosjektet.

LES OGSÅ: Åpner tilsynssak mot Misjonen Jesus Leger

Tror Pedersen kan klare seg

Roy Mersland tror Svein-Magne Pedersen kan overleve kritikken. Mersland er professor i økonomi ved Universitetet i Agder og har lang erfaring fra Misjonsalliansen med mikrokreditt i Latin-Amerika.

– For den indre kjernen av støttespillere er det ofte en følelse av «vi mot røkla». Da får de mest ihuga en følelse av at de nå bare må stille opp enda mer. Men samtidig er det nok enkelte som hopper av, sier Mersland.

Han tror det kan være tilfeller av kristne organisasjoner som kan klare seg gjennom alle former for avsløringer.

– Ja, dessverre. Vi har hatt noen eksempler de siste årene på folk som tåler det aller meste, og likevel kommer seg videre. TV-predikanten Jan Hanvold er et godt eksempel, mener Mersland.

Kritisk til organisasjon og kontroll

Han er svært kritisk til flere sider ved Pedersens innsamlingsarbeid, men understreker at han ikke kjenner til om Pedersen har drevet med bevisst lureri. Merland peker likevel på flere elementer:

– Det er svært dumt å organisere arbeidet på den måten, med så mye personlig sammenblanding av virksomheter og personlig økonomi. I tillegg er det tåpelig å sende penger til prosjektet uten å følge dem opp.

Mersland mener begge deler er ødeleggende for andre, seriøse organisasjoner.

– De fleste driver seriøst, men dette er med på å bygge ned tilliten til dem, sier han.

IMI ikke bekymret

Egil Elling Ellingsen er rektor ved Acta Bibelskole som kom i medienes søkelys tidligere i år i forbindelse med at de opprettet en helbredelsesutdanning. Han frykter ikke kritikken av Svein-Magne Pedersen ødelegger for deres arbeid med helbredelse ved forbønn.

– Jeg opplever ikke at avsløringene rundt Pedersen svekker tilliten til oss. Vårt fokus er veldig annerledes. Vi ønsker å utruste vanlige folk til å be for syke i sin omgangskrets, sier Egil Elling Ellingsen,

– Med vårt fokus går tilliten mer på relasjonen studentene har til de syke i sin omgangskrets, sier Ellingsen.

Likevel vedgår Ellingsen at predikanter som Pedersen blir tatt i lovbrudd og uetiske handlinger kan by på problem.

– Generelt er det alltid en fare når det kommer negative nyheter rundt kirker, eller hvis det har vært ukloke praksiser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter