Nyheter

Mirakelpredikanter risikerer bøter

Om de ikke endrer markedsføringen sin, risikerer mirakelpredikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen bøter på til sammen 100.000 kroner i uka.

Dette kommer fram i dokumenter Vårt Land fått innsyn i. Endringen må skje innen 7. desember. Vedtakene tilsynet har gjort, er datert til 19. november i år, og beskriver at de to predikantene, samt deres organisasjoner Misjonen Jesus Leger (MJL), Misjonen Helse for Hele Mennesket, og Stølsdokken Fjellhotell, kan motta såkalte tvangsmulkter på 30.000 kroner i uka, dersom de ikke slutter med bruk av vitnesbyrd for å markedsføre bønnetjenester.

LES OGSÅ: Åpner tilsynssak mot Misjonen Jesus Leger

Beløpet kan justeres opp eller ned dersom tilsynet får nye opplysninger i saken. Utgangspunktet nå er at både MJL og Misjonen Helse for Hele Mennesket skal få tvangsmulkter på 30.000 kroner i uka hver, mens Stølsdokken Fjellhotell slipper unna med 20.000. De to predikantene vil selv få tvangsmulkter på 10.000 kroner hver.

Forbrukertilsynets direktør, Elisabeth Lier Haugseth, vil ikke spekulere i hvorvidt de to predikantene vil endre kurs.

– Det er vanskelig å si nå. Men vi forventer at de gjør det når vi sier fra så tydelig, sier hun.

Bruker vitnesbyrd

Både Pedersen og Edvardsen tilbyr å be for syke. De påstår at de med forbønn kan helbrede konkrete sykdommer og lidelser. Stridens kjerne ligger i at det blir brukt både vitnesbyrd for å markedsføre tilbudene, på sine egne nettsider og i bladet Legedom, som utgis av Svein Magne Pedersen. Dette mener Forbrukertilsynet er brudd på forbudet mot markedsføring av alternativ behandling.

– Dersom vitnesbyrdene forsvinner, så må vi gjøre en ny vurdering, sier Haugseth.

LES OGSÅ: Statleg vaktbikkje overvakar Svein Magne Pedersen

Kunne kurere kreft

Saken begynte fra Forbrukertilsynets side før sommeren, og allerede da trakk de konklusjonen om at disse vitnesbyrdene var i striden med en forskrift om markedsføring av alternativ behandling. Et særlig eksempel som ble trukket fram lyder slik:

«KREFTFRI: Høsten 2013 kom Enok fra Tau til Mirakellørdag med kreft i skjelettet. Fremtiden hans var svært usikker. Enok kunne nesten ikke gå og var avhengig av både rullestol, rullator og krykker. Etter forbønn gikk formen bare oppover, og nå er han mirakuløst kreftfri»

Andre eksempler dreide seg om allergi, astma og ryggplager.

Sjelden kost med bønn

Forbrukertilsynet vektlegger at det i Norge kun er tillatt for helsepersonell å behandle kreft.

– Vi er jevnlig inne i saker som angår alternativ behandling, men det er sjelden det dreier seg om helbredelse gjennom bønn, forteller Haugseth.

LES OGSÅ: Vil ha kvakksalverlov mot Svein-Magne Pedersen

La ned teletorget

Forbrukertilsynets undersøkelser og avsløringer fra VG har allerede vært medvirkende til at både Pedersen og Edvardsen har lagt ned de såkalte teletorgtjenestene. Der kunne folk ringe inn og bli tilbudt helbredelse og bønn for 14 kroner i minuttet.

– Vår forståelse er at det er et resultat av vårt vedtak. De fikk klar beskjed om at telefontorgene var brudd på loven, sier Haugseth.

LES OGSÅ: – Man skal ikke ta betalt for nådegaver

Vanskelig å kontakte

Pedersen tilbyr fortsatt forbønn over telefon, men nå til «normale takster». I tillegg har Pedersen solgt en rekke eksemplarer av boka Slik kan du bli helbredet, som også nevnes av Forbrukertilsynet i deres vurdering. Misjonen Jesus Leger mener imidlertid at boka ikke inneholder «påstander om virkning». Flere ganger skal Forbrukertilsynet også ha hatt vanskelig for å få de nødvendige svarene fra de ulike aktørene.

– Det veksler litt hvordan næringsdrivende forholder seg til kontakten til Forbrukertilsynet, men i denne saken har det vært noe tyngre enn vanlig, forteller Haugseth.

Vårt Land har forsøkt, uten hell, å komme i kontakt med både Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen onsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter