Nyheter

Får etikkrefs

Innsamlingsorganer er svært kritiske til praksisen til Svein-Magne Pedersen. Innsamlingskontrollen skal nå granske Misjonen Jesus Leger.

– Det er et ansvar i å samle inn penger, sier Siri Nodland i Norges Innsamlingsråd.

Hun reagerer på VGs avsløringer om Pedersens barnehjemsinnsamling, som skulle gå til å etablere en rekke barnehjem i India. VG har avslørt at barnehjemmene ikke lenger eksisterer.

Tirsdag kveld ble Pedersen intervjuet på NRKs Debatten. Der nektet han for at han hadde gjort noe galt, og påsto istedenfor at han selv var blitt lurt. Pedersens forklaring var at lederen for barnehjemssatsingen i India var blitt drept to år etter at barnehjemmene kom i drift. Han hadde først fått vite at dette hadde skjedd, og driften var blitt nedlagt i etterkant, for noen uker siden.

LES OGSÅ: Mirakelpredikanter risikerer bøter

Kontrollorganer er kritiske

Nodland ønsker ikke å bedømme hvorvidt Pedersen er blitt lurt, men mener det er lurt å ha kontroll på arbeidet der pengene skal brukes.

– Vi anbefaler alle givere som spør oss, om å gi til seriøse norske organisasjoner, fordi de har en sterk administrasjon, og har folk i landet der pengene blir brukt, sier Nodland.

Hun er sterkt kritisk til hvordan Pedersens organisasjon, Misjonen Jesus Leger, har operert.

– Det fremstår langt utenfor bransjenorm og etterfølgelse av bransjens etiske retningslinjer.

Pedersen ikke medlem

Nodland reagerer ikke bare på at organisasjonen virker å ha samlet inn midler til et formål som ikke eksisterer.

– I tillegg er de verken medlem i Norges Innsamlingsråd eller Innsamlingskontrollen. Bransjen vår er selvregulerende, påpeker hun.

Dermed må innsamlingsorganisasjoner selv ta ansvar for etiske bestemmelser og overholdelse av loven. Mange store og små organisasjoner deltar derfor i Norges Innsamlingsråd og Innsamlingskontrollen.

– Medlemstallene våre øker stadig, fordi organisasjonene vet hvor viktig det er å beholde tilliten hos giverne.

Innsamlingskontrollen gransker

Innsamlingskontrollen, som holder en såkalt OBS-liste for organisasjoner som lurer givere, skal nå opprette granskning. De har ikke tidligere mottatt klager på Pedersens innsamlinger. Grunnen til det kan være såkalt tribalisme, mener Per Kristian Haugen i Innsamlingskontrollen. Han forklarer dette i en e-post til Vårt Land:

«Tillit er helt sentralt i alle samfunn. Men når det kommer til blant annet store ideelle prosjekter og penger kan nettopp denne tilliten være en hemsko. Med det kommer det også snikende et tabu mot å stille spørsmål, som om man ved å ønske kontroll ikke ‘Tror’ på formålet», skriver Per Kristian Haugen i Innsamlingskontrollen.

Om de finner at det har forekommet kritikkverdige forhold, kan Misjonen Jesus Leger plasseres på Innsamlingskontrollens OBS-liste.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter