Nyheter

Dagfinn Høybråten ny generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Kommer fra jobben som generalsekretær i Nordisk ministerråd.

Styret i Kirkens Nødhjelp har ansatt Dagfinn Høybråten (60) som ny generalsekretær i Kirkens Nødhjelp (KN).

– Dette er en videreføring av noen lange linjer i mitt liv i kampen mot fattigdom og for menneskeverd og ansvarlig forvaltning av skaperverket, sier Høybråten.

Erfaring

Høybråten er i dag generalsekretær i Nordisk ministerråd. Han er en politisk veteran med lang fartstid fra både Storting og regjering. I Bondevik I og II var han helseminister og arbeids-og sosialminister. I årene i Stortinget var han blant annet visepresident og medlem av utenrikskomiteen.

KNs nye toppsjef har også vært partileder og parlamentarisk leder i KrF. Tidligere i år ble han oppnevnt som leder av Stortingets Sannhets- og forsoningskommisjon, som ser på fornorskningspolitikken overfor samer og kvener og dens konsekvenser.

Ledererfaring

– Med Dagfinn Høybråten får Kirkens Nødhjelp en generalsekretær som har uvanlig tung ledererfaring og som får svært gode skussmål som leder. I tillegg har han et unikt kontaktnett, ikke minst internasjonalt, sier Kjetil Aano, styreleder i Kirkens Nødhjelp.

Den nye generalsekretæren ble presentert for de ansatte i Kirkens Nødhjelp på et allmøte mandag, men tiltrer ikke før 1. april neste år. Han skal lede en bistandsorganisasjon som har et budsjett som nærmer seg én milliard kroner.

Måtte gå

Dagfinn Høybråten etterfølger Anne-Marie Helland som måtte gå på dagen i mai. I en pressemelding sa styreleder Kjetil Aano:

«Det har fremkommet forhold som gjør at styret ikke lenger har tillit til Anne-Marie Helland. Partene har derfor kommet til enighet om at hun trekker seg som generalsekretær med umiddelbar virkning.»

Aano ønsket ikke å utdype hva som lå i «det har fremkommet forhold». Da Helland gikk ble Lisa Sivertsen, KNs leder for politikk og samfunn, konstituert som generalsekretær, og hun sitter fram til Høybråten tiltrer.

LES MIN TRO MED HØYBRÅTEN: Gutten med røyken

Nøkler

Etter noen måneders lederjakt sier Aano at KN nå har funnet den som skal ta bistandsorganisasjonen videre:

– Dagfinn Høybråten er både en lyttende og visjonær leder. Vi er overbevist om at han vil være en god leder for Kirkens Nødhjelp i årene framover, og at han vil bidra til å styrke Kirkens Nødhjelps posisjon og omdømme som en diakonal bistandsorganisasjon.

Selv sier den påtroppende toppsjefen at «sivilsamfunnet sitter på viktige nøkler til utvikling»:

– Kirkens Nødhjelp er med sin kompetanse og sin tilknytning til verdens kirker en betydelig aktør i humanitær innsats og utvikling. Jeg gleder meg til å jobbe sammen med dyktige medarbeidere for å ta organisasjonen videre i en tid som stiller store krav til omstilling og fleksibilitet.

Misjonsforbundet

Den nye generalsekretæren har en kirkelig forankring i Misjonsforbundet – han satt i styret i perioden 1993–1995, og var i 1990-årene engasjert i Oasebevegelsen.

Høybråten har god kjennskap til bistand både nasjonalt og internasjonalt, blant annet som mangeårig styreleder for Den internasjonale vaksinealliansen (Gavi).

Som statsråd ble Høybråten særlig kjent for skjerpingen av tobakksskadeloven han fikk gjennomført til tross for stor motstand fra mange hold. Men som mange har takket ham for i ettertid.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter