Nyheter

Islamsk råd tilbake i offentligheten

Linda Noor reagerer på at et styremedlem i Islamsk Råd Norge reklamerer for omstridt imam. Samtidig får organisasjonen ros for samfunnsengasjementet sitt.

– Det er ikke særlig tillitsvekkende, sier Linda Noor, leder i tenketanken Minotenk.

Den 23. november er Islamsk Råd Norge (IRN) som en del av «Rød knapp-alliansen» som jobber for å bekjempe vold mot kvinner, med å arrangere et frokostmøte om voldtekt i nære relasjoner.

Torsdag publiserte imidlertid IRNs kvinnelige, Smaira Iqbal, et innlegg på Facebook der hun reklamerer for et arrangement med den omdiskuterte, amerikansk-muslimske predikanten Ustadh Nouman Ali Khan.

I hjemlandet har Nouman blitt beskyldt for blant annet å ha hatt flere upassende forhold til muslimske kvinner. Han har selv benektet anklagene.

– Dette arrangementet er i privat regi og har ikke noe IRN å gjøre, sier Yasir Ahmed, styremedlem i IRN.

Ris og ros

Noor mener det er paradoksalt at en representant for IRN reklamerer for Khan, samtidig som organisasjonen arrangerer frokostmøte om voldtekt av kvinner i nære relasjoner.

– Hele metoo-bevegelsen har vist at det er mange paradokser og har avslørt folk der det snakkes om likestilling har utøvd vold mot kvinner. Derfor er det viktig å være så konsekvent som mulig, sier hun.

Noor presiserer at selv om hun ikke vet bakgrunnen for anklagene mot Khan, mener hun det er uheldig at IRN kan knyttes opp mot arrangementet.

Noor gir likevel ros til IRNs arbeid mot voldtekt i nære relasjoner, ettersom det ofte er tabubelagt tema.

– Det snakkes ikke åpent om i konservative miljøer slik som moskeene IRN representerer.

LES MER: – For noen vil alltid disse foredragsholderne oppleves som kontroversielle

Offentlige

Hun mener dette også gjelder andre temaer slik som oppdragervold – en ting som «alle vet skjer».

– Det er veldig vonde temaer å ta opp, og er vonde for de som blir utsatt for det. Oppdragervold er ofte usynlig for omverdenen og da er det ekstra vanskelig å oppsøke hjelp, sier hun.

Etter tung periode der organisasjonen har mistet statsstøtte og medlemmer, mener Minotenk-lederen at IRN nå ser ut til å ha fått ro til å satse på samfunnsrelatert virksomhet.

Hun viser til at det tidligere i år var en diskusjon hvorvidt det er riktig at muslimer gratulerer andre grupper med deres religiøse feiringer.

– Da gikk IRN ut og forklarte at dette burde muslimer gjøre. Totalt sett kan det se ut som om IRN forsøker å komme tilbake i offentligheten, sier hun.

LES MER: Linda Noor: Wadud har åpnet rommet

Ikke koblet til IRN

Yasir Ahmed ønsker ikke å kommentere Smaira Iqbal sitt innlegg på Facebook ytterligere, men understreker at IRN tar rollen som samfunnsaktør på alvor. Han viser til at IRN har vært med i «Rød knapp-alliansen» i flere år.

– Vold i private hjem kobles ofte til islam og muslimer, men at noen utøver vold mot kvinner er et kulturelt problem, sier Ahmed.

Han fremhever at i islam skal kvinnen behandles med respekt og man har ikke lov til å slå «noen andre».

– Dessverre er det noen i innvandrermiljøet som blir utsatt for vold, men det er ikke et muslimsk problem.

Han har selv kommet i kontakt med kvinner som har vært utsatt for vold i hjemmet.

– Vår oppgave er først og fremst at kvinner får hjelp, sier han.

Politikontakt

Han sier at dersom IRN blir gjort oppmerksom på vold mot innvandrerkvinner i hjemmet initierer organisasjonen kontakt med politiet.

Ifølge Ahmed har politiet en egen kvinneavdeling som primært jobber med dette.

– I møte med moskeene orienterer vi kvinner om at dersom det kommer opp lignende saker kan de kontakte oss. Noen velger å ringe moskeen andre velger å ringe lege. Vi tilretterlegger for at det skal være kontakt så forsøker vi å hjelpe så godt vi kan.

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter