Nyheter

Hamas satser på terrorbalanse

Søndag ble sju palestinere drept da israelske spesialsoldater i forkledning tok seg langt inn på Gazastripen. Mandag og natt til tirsdag svarte Hamas med det verste rakettregnet mot Israel siden 2014.

Nær 400 raketter mot Israel er besvart med israelske luftangrep mot rundt 150 mål på Gazastripen siden søndag. Dermed øker faren for en ny Gaza-krig som verken Hamas eller den israelske regjeringen ønsker.

– Fra Hamas sin side er det massive rakettangrepet mot Israel et slags forsøk på å etablere en terrorbalanse, sier Dag Henrik Tuastad, førstelektor i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ:

Undercover-aksjon avslørt

Angrepet blir ansett som en reaksjon på den fatale israelske operasjonen søndag, da spesialsoldater forkledd som palestinere ble avslørt etter å ha tatt seg flere kilometer inn i Gaza i en sivil bil. En israelsk offiser ble drept, en ble skadet, mens sju palestinere ble drept i sammenstøtet.

– Krefter i Hamas, om ikke nødvendigvis en samlet organisasjon, ønsker å sende en kratfull beskjed om at de vil slå hardt tilbake dersom de blir angrepet. Det er samme strategi Hizbollah har brukt mot Israel i nord, men forskjellen er at Hamas har mye lavere militær kapasitet, sier Dag Henrik Tuastad.

Totalt er fjorten palestinere og én israelsk soldat drept siden søndag kveld. Flere titalls palestinere og israelere er skadd i kampene.

LES OGSÅ:

Netanyahu: Uønsket krig

De gjensidige angrepene ses på som de mest omfattende siden krigen i 2014. Senest søndag holdt Israels statsminister Benjamin Netanyahu et innlegg i Paris der han framholdt at Israels interesse nå er å bidra til å hindre en «uønsket krig» som uansett vil kreve liv:

– Jeg jobber på alle mulige måter for å prøve å gjenopprette ro for innbyggerne nær Gaza, og også forhindre en humanitær krise, sa Netanyahu, som la til at målet er å først skape en rolig situasjon og deretter få en avtale.

I går reagerte internasjonale ledere kraftig på de palestinske rakettangrepene mot sivile områder i Israel, samtidig som begge parter ble advart mot opptrapping.

Kutter ned Hamas-kapasitet

I utgangspunktet er Israels strategi konflikthåndtering for å opprettholde status quo i Gaza, men de driver jevnlig med såkalt «plenklipping» for å redusere Hamas sin kapasitet så grundig at det tar lang tid før organisasjonen igjen vokser til gammel styrke.

– Verken Hamas eller Israel ønsker krig, men kan det likevel skje etter de siste kraftige angrepene?

– Ja, vi kan få et mer omfattende israelske angrep der de går inn for å ødelegge Hamas sine rakettutskytingsramper og andre militære kapasiteter. Selv om Israel i utgangspunktet ikke ønsker opptrapping med et massivt angrep som også vil koste mange sivile liv, skapes det et press for å svare når Hamas har kapasitet til å sende et så stort antall raketter mot Israel, sier Tuastad.

Store tap siden 2007

En eventuell ny «plenklipping» vil bli den fjerde israelske storoffensiven mot Gaza etter 2007, da Hamas angrep de Fatah-dominerte palestinske selvstyremyndighetene (PA) og tok makten på den overbefolkede landstripen med to millioner innbyggere.

Israelske angrep ved årsskiftet 2008/2009, i 2012 og i 2014 kostet til sammen rundt 3.500 liv, nesten alle palestinske. Siden har Israels og til dels Egypts blokade av Gaza gjort de økonomiske, sosiale, og helsemessige forholdene nærmest ulevelige.

Intern palestinsk splittelse

Det siste året har nye forsøk på forsoning mellom de palestinske selvstyremyndighetene (PA) på Vestbredden og Hamas på Gaza falt i grus. I stedet er den interne palestinske konflikten kraftig skjerpet, der PA har innført sanksjoner og stanset overføring av lønnsmidler til offentlig ansatte på Gazastripen.

– Det har gått så langt at selv Israel har bedt PA minske presset på Gaza. I Gaza oppfattes nå Fatah og PA som israelske kollaboratører, og har fått et forferdelig rykte, sier førstelektor Dag Henrik Tuastad ved UiO.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter