Nyheter

Penger skal roe ned Gaza

Analyse: Midt i oktober stod Hamas og Israel på randen av ny krig. Nå bidrar Israel så Hamas kan lønne offentlig ansatte palestinere på Gaza med penger fra det påstått Iran-vennlige Qatar.

I månedsvis har offentlig ansatte palestinere på den utarmede Gazastripen gått uten lønn. Før helgen lettet trykket litt, da palestinere endelig kunne stille seg i kø på utbetalingskontorer i regi av Hamas.

Lønnsmidlene kom fra det søkkrike, men omstridte kongedømmet Qatar, og de etterlengtede kontantene ble levert med hjelp og velsignelse fra israelske myndigheter.

Humanitær krise

Det hele skjer mot et dystert bakteppe, med tøffe israelske sanksjoner, økende humanitær krise og massive demonstrasjoner mot Israel på Gaza:

Siden mars er mellom 200 og 250 palestinere drept i konfrontasjonene med israelske sikkerhetsstyrker, samtidig som palestinere skaper frykt på israelsk side ved å prøve å ta seg gjennom grensegjerdet og sende brannballonger og raketter inn over Israel.

LES OGSÅ:

For noen uker siden var konfrontasjonen så tilspisset at det var reell frykt for en ny Gazakrig. Verken Hamas eller Israel ser seg imidlertid tjent med noen ny krig nå, og lar Egypt lede an forsøk på å forhandle fram en våpenhvile mellom partene.

Store penger fra Qatar

For å lette trykket åpnet Israel i forrige uke for kontantoverføringer til Gaza fra Qatar verdt 15 millioner dollar, en sum Qatar vil bidra med hver måned det neste halvåret.

Torsdag ble kontantene lastet i kofferter og sendt med et fly fra Qatar som fikk lande i Israel. Pengene ble så fraktet med israelske kjøretøy til grensepunktet Erez, og deretter videre til utbetaling til 27.000 offentlig ansatte og rundt 50.000 trengende familier på Gazastripen.

De begrensede lønnsutbetalingene er ment å roe økende frustrasjon og regelrett sinne blant utarmede Gaza-beboere, så ikke situasjonen skal komme helt ut av kontroll.

LES OGSÅ:

Roet seg ned

Etter utbetalingene hindret sikkerhetsstyrkene til Hamas at store menneskemengder kom seg fram til den israelske grensen fredag ettermiddag, med mindre brenning av bildekk og maktbruk fra begge sider enn det har pleid å være.

Etter et par relativt rolige helger ble det imidlertid igjen dramatisk søndag kveld, da sju palestinere og en israelsk soldat ble drept etter en skuddveksling med israelske soldater på Gazastripen.

De israelske soldatene hadde i en undercover-operasjon tatt seg tre kilometer inn på Gaza i en sivil bil, der de drepte den lokale militærlederen Nour el-Deen Baraka, med påfølgende fatal skuddveksling og totalt åtte menneskeliv tapt.

Propagandagevinst for Hamas

Responsen fra Hamas på søndagens israelske aksjon var påfallende forsiktig. Hamas-ledelsen synes nå mer opptatt av å sikre en fornyet våpenhvileavtale og av å høste propagandagevinsten fra Qatar-avtalen.

Qatar bidrar samtidig med penger så Gaza-beboerne får lengre perioder med elektrisitetsforsyning. Hamas framstiller det hele som et resultat av det kraftige press de har lagt på Israel gjennom sine voldsomme grensedemonstrasjoner.

LES OGSÅ:

Islamistene i Hamas sier de vil bruke deler av Qatar-pengene til å skape 10.000 arbeidsplasser for arbeidsløse på Gaza, inklusive lønn til nøkkelpersonell som leger og lærere.

Det foreligger samtidig planer om å sette opp industrisoner som skal sysselsette tusenvis av Gaza-beboere, gjenoppbygge mange tusen av boliger som ble ødelagt under Gaza-krigen i 2014, etablere en ny havn og gi arbeidstillatelser til noen tusen palestinere fra Gaza i Israel. Alt dette for å øke mulighetene for en langvarig våpenhvileavtale.

Forsiktig kritikk

Mens Israels statsminister Benjamin Netanyahu tidligere har refset Qatar som en stat som støtter terror, gir regjeringen hans nå grønt lys så golfstatens oljepenger indirekte kan bidra til å opprettholde Hamas-styret på Gaza.

Da Netanyahu søndag deltok under 1. verdenskrigmarkeringen i Paris, understreket han riktig nok at det ikke finnes noen politisk løsning for Hamas-styrte Gaza, «slik det heller ikke finnes for IS», men la til:

– Vi ønsker å forhindre et humanitært sammenbrudd i Gaza, og det er det vi holder på med, sa statsministeren, som en rekke ganger er blitt advart av sitt eget sikkerhetsapparat om at en humanitær krise på Gaza kan eksplodere i fanget på Israel.

Motbør fra sine egne

Netanyahus pragmatiske linje med å la Hamas få motta penger fra Qatar, møter motbør i egen regjering. Hans ytterliggående utdanningsminister Naftali Bennett karakteriserer det som å betale «beskyttelsespenger» til kriminelle.

På palestinsk side er kritikken like krass fra president Mahmoud Abbas og hans selvstyremyndigheter (PA) i Ramallah, som ikke er blitt involvert i den Israel-godkjente avtalen mellom Qatar og Hamas.

Kaller det blodpenger

Det PA-tilknyttede nyhetsbyrået Wafa anklaget før helgen Hamas for å motta 15 millioner dollar i «blodpenger», der Hamas- lederskapet angivelig «utnytter disse pengene for å videreføre den sionist-amerikanske planen om å atskille Gazastripen fra Vestbredden».

Qatar-pengene har gitt Hamas og Israel en utsettelse av presserende problemer, men på sikt kan bare våpenhvile og lettelser i sanksjonene hindre trykkokeren Gaza fra å gå i luften.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter