Nyheter

Brexit: Skarpere fronter

Uenighetene om den irske grensen er fortsatt den største knuten på tråden i Brexit-forhandlingene. Fredag trakk nok en minister seg i protest mot Theresa Mays forhandlinger.

– Splittelsene i det britiske folket vedvarer. Også i det konservative partiet står fløyene langt fra hverandre, og kantene har blitt skarpere den siste tiden, sier Kristin Haugevik.

Hun er seniorforsker ved Nupi, med Storbritannia som et av sine spesialfelt. Haugevik påpeker at det fortsatt er de samme problemstillingene som bremser forhandlingene.

Hovedspørsmålet er hva som vil skje med den irske grensen dersom Storbritannia står uten en avtale når forhandlings-­fristen går ut.

– Dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale vil den irske grensen bli EUs yttergrense mot Storbritannia, med alle grensekontroller det innebærer, selv om denne grensen nå har vært åpen i lang tid, sier Haugevik.

Mange bor på den ene siden av grensen og jobber på den ­andre. Men verken Storbritannia eller EU har så langt vært villig til å inngå kompromisser som medfører forskjellsbehandling av Nord-Irland.

– Rykter fra forhandlingene i Brüssel forrige uke tilsier at man snart vil kunne ha en avtale på bordet. Da ligger det i kortene at man må finne en løsning på problemene rundt den irske grensen, sier Haugevik.

Løftebrudd

Fredag trakk Jo Johnson seg som transport-­minister. «Forslagene som ­regjeringen fremmer har ingen likheter med løftene som ble gitt for to år siden», uttalte han. Jo Johnson tilhører «remain»-fløyen i det konservative partiet.

Til forskjell fra sin bror Boris, den tidligere utenriksministeren som trakk seg i sommer, mener Jo Johnson at Storbritannia vil tape økonomisk på det forslaget som Theresa May nå fremmer i sin Withdrawal Agreement. Han mener også at ingen avtale, et såkalt «no deal-scenario» vil være katastrofalt for landet.

Jo Johnson er ikke alene om kritikken. Flere andre sentrale medlemmer i det konservative regjeringsapparatet skal være på nippet til å trekke seg. The Sunday Times spekulerer i at både Brexit-minister Dominic Raab, arbeids- og pensjons-
minister Esther McVey og tidligere lederkandidat Andrea Leadsom vurderer å gå.

Jo Johnson mener løsningen på splittelsene både i befolkningen og i det konservative partiet er å holde en ny folkeavstemning. Kristin Haugevik mener ny avstemning er lite sannsynlig, og ville bare ha ført til økt splittelse.

– Theresa May har hele tiden vært klar på at det ikke vil bli noen ny avstemning mens hun er statsminister, og at hun vil forhandle frem en avtale i tråd med utfallet i 2016, sier Haugevik.

Tilbakeslag

Politisk kommentator i The Spectator James Forsyth, skriver at Theresa May vil presse fram en avtale med EU så raskt som mulig for å unngå «no deal»-utfallet. Hvilke gjennomslag hun får i denne avtalen vil være avgjørende – ikke bare for Storbritannias framtid – men også for hennes posisjon som statsminister.

I helgen kom det fram at ­ytterligere to konservative parlamentsmedlemmer har sluttet seg til gruppen som ønsker å felle May. I tillegg opplevde May et nytt tilbakeslag da EU i forrige uke avviste ønsket om å opprette et uavhengig organ som kan vurdere mulige toll- og handelsavtaler etter britenes utmelding. Dette nederlaget fører til ytterligere press på Theresa May, som dermed ikke har noe nytt å vise til når hun vender hjem og skal forsvare forhandlingene til den EU-skeptiske fløyen i det konservative partiet.

Haugevik mener likevel statsministeren sitter trygt – enn så lenge.

– Slik det ser ut nå vil verken Labour eller Mays motstandere i det konservative partiet forsøke å utfordre hennes posisjon før forhandlingene er overstått og Storbritannias uttreden i mars neste år, sier Haugevik.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter