Nyheter

KrFs regjeringsferd er full av farer

ANALYSE: KrFs ferd mot Solberg-regjeringen kan bli et hinderløp av det helt sjeldne slaget i norsk politikk. Innenfor og utenfor lurer farer.

Etter historisk drama forrige helg samles KrF i dag til landsstyremøte. Dette­ har stått i kalenderen i lang tid, fordi det handler om høstlige organisasjonssaker som partibudsjettet for neste år.

Men døra til møtesalen blir lukket. For KrFs drama fortsetter. Partiets ledelse og fremste tillitsfolk har behov for å snakke om seg selv etter det splittende landsmøtet og dagene derpå.

Utenfor bølger dessuten abortdebatt som kan bli opprivende­ – internt og utad – for KrF. I møte­rommet vil det ventelig også brynes synspunkter om kraftoppgavene KrF skal i gang med: Forhandle statsbudsjett – og starte sonderinger om regjeringsplattform.

LES OGSÅ: KrF-ja gir nye Frp-krav i regjeringsforhandlinger

Sjefen på «pauserommet»

I denne prekære fasen er partiet bortenfor seg selv. For partilederen­ har i praksis pause­ og opphold på sidelinjen når de største oppgavene på mange år håndteres. Selv om han stilte kabinettspørsmål og tapte, gikk nemlig ikke Knut Arild Hareide av som leder.

KrFs apparat setter trykket inn for at et borgerlig forsøk skal lykkes. Men KrFs vedtak er laget slik at om blå sonderinger strander, så kan man etterpå forsøke et fremstøt mot rød side.

Da kan Hareide ha rollen som forhandlingsleder. Derfor er altså sjefen på pauserommet – fordi han akkurat nå ikke kan være arbeidsleder for en løsning han selv har motarbeidet.

LES OGSÅ: Blågulgrønt flertall kan skape rødgrønn avmakt

Anti-fleksible?

At lederen selv ikke er i ilden i regjeringssonderinger, er i seg selv noe helt unormalt i norsk politikk. Blant enkelte nøkkelfolk i KrF er det fortvilelse over situasjonen. Blant kommende forhandlingspartnere er det hoderysting og en viss uro: Om en partileder ikke har noe eierskap til løsninger, kan han i verste fall fremstå som kritiker om det ikke er godt nok.

Nettopp spørsmålet om hva som er godt nok for et splittet parti, er et av de vanskeligste hindrene i KrFs regjeringsløype. Landsstyret, som i helgen kan gi innspill til både budsjettkamp og regjeringsforhandlinger, rommer folk som fortsatt sliter med følelsene etter dramaet forrige helg.

Flertallet i landsstyret er rødt. Blant noen kan det være mindre vilje til å være fleksibel i partiets samlede «kravspesifikasjon» til Solberg-regjeringen.

LES OGSÅ: KrF møtes med abortkrav

Velge sine slag

Sonderingene om regjeringssamarbeid kommer trolig i gang for fullt i slutten av neste uke. Men først må en avtale om statsbudsjettet i havn. For KrF er den førstehinderet i regjeringsløpet.

KrF kan velge å følge Venstres mønster fra i fjor. Venstre la da opp til et «lett» løp – og overlot de store stridspunktene til selve regjeringsforhandlingene. I disse­ var det nemlig mulig å bryne store pengeønsker også opp mot overordnede og mer verdiorientert politikk for det grønne partiet. I et regjeringsprogram er dessuten løfter langt mer forpliktende. Presentasjonen­ av innholdet får også langt større oppmerksomhet i media – noe som er viktig for et lite parti.

De siste dagene har KrFs stortingsfolk jobbet på spreng med temanotater til egne forhandlere. Internt i KrF står rundene om hvilke kamper man skal ta. På blågrønn side tror man hele prosessen blir såpass omfattende at mange tviler på regjeringsdannelse før jul.

LES OGSÅ: Slik kan KrF vinne i nytt regjeringsprogram

Sluttdrama

Der KrF er opptatt av abortformuleringer og sikring av ikke-materielle verdi­saker, frykter flere blågrønne regjeringskilder at det heller blir strid om skatt som tar tid. Ikke uventet lyder det: KrFs politikk skal tross alt betales – av alle fire.

Og med KrFs tydelige splittelse vil alle aktører hele tiden ha en viss nervøsitet for at KrFs organer kan vrake en ferdig plattform helt til slutt. Da blir scenen et sjeldent kaos i norsk politikk – og et KrF med kurs for enda større rivninger.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter