Nyheter

Kolliderer om skatter

Som forsmak på regjeringssamtaler serverer KrF tøffe skattekrav og en serie provokasjoner til Frp.

Da KrF-ledelsen la frem alternativt budsjett i går, kom prislappen for kravet om sterk økning i barnetrygden og en rekke andre varme satsinger: Skatter og avgifter foreslås økt med ni milliarder kroner. Dette er økninger som Høyre langt på vei har varslet at partiet vil avvise.

LES OGSÅ: Drysser penger over Den norske kirke, Sjømannskirken og steinkirker

Oppvarming

– Holdes barnetrygden utenfor, vil nivået være på rundt to milliarder i skatteøkning, sa finanstalsmann og nestleder Ropstad da partiledelsen presenterte alternativet sitt for pressen.

Som oppvarming til regjeringsforhandlinger, må en budsjettavtale på plass. I det alternative budsjettet presenterer KrF nok en gang en rekke poster som tidligere har provosert Frp.

Partiet vil øke avgifter koblet til bilbruk med nær tre milliarder kroner. Dessuten serveres en gammel slager: Reversere Frps seier fra 2014 om utvidet taxfree-kvote.

LES OGSÅ: Varsler kirkekamp om de blå

Frp-hilsen

– Hva slags hilsen er dette til Frp foran runder med forhandlinger, Ropstad?

– Dette er gjenkjennelig politikk fra KrF og har vært en del av forslagene tidligere.

– Dere tar jo igjen opp akkurat de sakene som Frp synes er vanskelige?

– Men det har vi gjort i hver budsjettbehandling. Jeg tror ikke de blir provosert at dette, det er jo gjenkjennelig det som ligger her.

LES OGSÅ: Rødgrønne i avmakt

Ny «gullsak»

I forrige uke la KrF satsingssaken om kraftig økning i barnetrygden. Over tre år skal den økes fra 12.000 til 20.000 kroner. Det innebærer økte skatter. Men en lavinntektsfamilie med to voksne og to barn vil etter KrFs anslag få styrket familiebudsjettet med 5.300 kroner i neste år.

– Skaper man trygge familier, skaper man tryggere barn, forklarte Ropstad.

Uformelle budsjettrunder er alt i gang. Formelle forhandlinger starter i dag. Etter hvert kommer sonderingene om regjering. KrF-nestlederen vedgår at det finnes det en «nødutgang» om barnetrygd og skatt – siden regjeringsrundene kommer etterpå:

– Det kan hende at overordnede problemstillinger skyves over i de kommende sonderingene, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Krever 1000 flere flyktninger

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter