Nyheter

– Nå må verden våkne

Abid Raja mener at Asia Bibis sak er et eksempel på at religiøs forfølgelse øker og må tas mer alvorlig.

– Dette er en forferdelig sak og et vanvittig eksempel på hvordan et land ikke kan fortsette å operere, sier Abid Raja, visepresident på Stortinget (V) og leder for Stortingets religionsfrihetsgruppe.

Prio-forsker Torkel Brekke mener at de voldsomme reaksjonene på at den kristne kvinnen ble frikjent for blasfemi, viser toppen av et isfjell der diskriminering og forfølgelse av religiøse minoriteter øker, med Pakistan som et av de verste landene.

LES MER: Islamister raser etter frifinnelsen av Asia Bibi

Kan bli drept

Fredag inngikk regjeringen i Pakistan en avtale med partiet Tehreek-e-Labaik Pakistan (TAP). Partiet oppfordret til store demonstrasjoner etter at den kristne kvinnen Asia Bibi onsdag i forrige uke ble frikjent i Pakistans høyeste domstol for anklager om blasfemi. Avtalen innebærer at Bibi, som nå venter på å bli løslatt etter snart ti år i fengsel med dødsdom, får forbud mot å forlate landet.

– Mange vil ha henne drept, enten dømt til døden eller at de kan ta dette i sine egne hender, sier Raja, som også leder det internasjonale parlamentarikernettverket for religionsfrihet.

Lørdag morgen forlot Bibis advokat Pakistan fordi han frykter for sitt liv.

– I det scenariet som nå råder, er det ikke mulig for meg å leve i Pakistan. Jeg er nødt til å holde meg i live siden jeg fortsatt må kjempe det juridiske slaget i Asia Bibis sak, sier den 62-årige advokaten Saiful Mulook til nyhetsbyrået AFP.

LES MER: Blasfemi-frikjent kvinne vil forlate Pakistan

Gjenopptagelse

I avtalen har regjeringen også sagt at den ikke vil motsette seg at Bibis sak blir gjenopptatt. Et krav om gjenopptagelse er allerede levert Pakistans høyeste domstol. Det kommer ikke som noen stor overraskelse på Bibis advokat.

– Det som gjør vondt, er regjeringens svar. Den kan ikke engang sette ut i livet en ordre fra landets høyeste domstol. Men kampen for rettferdighet må fortsette, sier advokaten.

Radikale islamister i Pakistan har også krevd at de tre dommerne som frikjente Bibi, må drepes. Bibis ektemann, Ashiq Masih, sier ifølge den pakistanske nettavisen Dawn at dommerne har utvist stort mot ved å frikjenne Bibi.

LES MER: Pakistan i høyspenn etter frifinnelse

Forverring

Torkel Brekke mener at noe av bakgrunnen som er viktig å ha med, er at general Zia som styrte Pakistan fra 1978 til 1988, drev en massiv kampanje for å islamisere lovverket og gjøre Pakistan til en islamsk stat.

– Jeg vil gå så langt som å si at i disse sakene der personer blir anklaget for blasfemi og enten dømt til straff av myndighetene eller drept av privatpersoner, er det alltid en politisk og økonomisk drivkraft bak. De religiøse lederne som trekker folk ut i gatene for å demonstrere, står i ledtog med lokale politiske og økonomiske interesser, sier Brekke.

Et hypotetisk eksempel kan være at noen ønsker seg kontroll over et landområde der det bor kristne, fattige mennesker. Da kan en måte å få dem bort på, være å fikse en blasfemisak.

I tillegg viser forskning at diskriminering og forfølgelse av religiøse minoriteter øker over hele verden, særlig mot jøder, kristne og muslimer. Abid Raja mener at verdenssamfunnet må ta forfølgelsen av religiøse minoriteter mer alvorlig.

– Verden må våkne og gjøre noe, sier Raja.

Både Raja og Brekke mener at Norge og andre stater må si klart fra i Bibis sak.

– Man må konfrontere Pakistan og legge sterkt press på myndighetene, sier Brekke.

– Kan vestlig press virke mot sin hensikt?

– Det kan bli sett på som en fortsettelse av imperialisme. Jeg tenker likevel at dette er en sak hvor det er så grove menneskerettsbrudd at man må legge det til side. Man kan også bruke insentiver som økonomisk og politisk innflytelse, sier Brekke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter