– Når et sentrumsparti skal ta et veivalg, så kan det bli jevnt. Men jeg tenker: Potensialet for KrF ville vært større ved å velge det som jeg hadde tenkt på, sier Hareide.
Han er på vei ut som partileder – eller som han selv har sagt i det siste: «Kaptein» for KrF. Lederskapet er over når sonderinger med Solberg-regjeringen er i havn. Når en annen har overtatt ansvaret for skuta, vil Hareide bare være et «vanlig» medlem av stortingsgruppen og talsmann for et eller annet saksområde stortingsperioden ut.
Når han snakker med Vårt Land en stund etter den avstemningen som felte Ap-drømmen, er Hareide skuffet. Ikke bare over nederlaget, men også over muligheter som han tror vil svinne.
LES OGSÅ: – Nå er det tid for å være rause, KrF
«Angrer ikke»
– Dette endte jo helt annerledes enn du ville. Var et så hurtig veivalg et halsbrekkendes prosjekt?
– Jeg angrer ikke det jeg satte i gang, selv om ikke resultatet ble slik jeg ønsket. 160 av 190 delegater bekreftet jo i avstemningen at de ville ha et veivalg. Men det ville vært mer rett å følge mitt råd om retning, svarer Hareide.
Han gjentar – som i møterundene før selve landsmøtet – at hans retning ville gitt et større potensial til et større KrF.
– Men sitter det etter denne prosessen et verdimerke av sentrumspolitikk igjen etter deg?
– Jeg får ikke satt det merket, når jeg jo ikke heller fikk muligheten til å gjennomføre. Den har jeg nå mistet. Et annet veivalg hadde vært det viktige for KrF. Vi er et reelt sentrumsparti. Beskrivelsen av både Sp og Ap som enkelte i partiet har kommet med i det siste, den kjenner jeg meg ikke igjen i, svarer Hareide og legger til:
– Men nå er det gjort et valg. Det er valgt en kurs for partiet, selv om dette ikke ble mitt valg.
LES OGSÅ: Kjell Ingolf Ropstad lover sterk forankring av kristenarv i ny regjeringsplattform.
Skrudd nedover
Tre timer med debatt før avstemningen på «skjebnelandsmøtet» dokumenterte tilstanden som TV-sendinger har vist fra direktesendte fylkesårsmøter: KrF er solid splittet om det blå alternativet som nå er valgt, om det røde alternativet og den gule mellomveien om opposisjon.
– Prosessen har tidvis vært så opprivende at partifolk har vært fortvilet og sagt: Var nå dette nødvendig?
– Jeg er sikker på at vi måtte gjøre et veivalg. Men det mest krevende var om vi ble stående der vi var i dag. Det ville sakte, men sikkert, skrudd partiet nedover.
LES KOMMENTAREN: Valget som bekrefter seg selv
Neste sjanse?
Fra starten av denne uken vil KrF være i gang med det praktiske arbeidet før forhandlingene med Solberg-regjeringen starter. Der vil Frp sitte ved bordet. Og der har KrF-lederen ikke noen oppgaver. For KrF var det tidlig klart at tapte Hareide, så kunne han jo ikke stå i spissen for et arbeid han jo er i mot.
– Når kan KrF få en ny anledning til å drøfte om et sentrum/venstre-alternativ skal være kursvalg?
– Landsmøtet har ikke gjort noe vedtak for evigheten, men et veivalg som forplikter også for stortingsvalget i 2021, er det knappe svaret Hareide har om den saken.
LES OGSÅ: Rød side tynges av tårer og skuffelse etter tapet om KrFs veivalg.
Kapteinsbånd
Ganske tidlig landsmøtedagen stilte Hareide «kabinettspørsmål». Om partiet stemte for det blått sidevalg og regjering sammen med Frp, «var det best for KrF-laget at en annen overtar kapteinsbåndet». Da Hareides vei tapte med 98 mot 90 stemmer, gikk han talerstolen og sa seg skuffet:
– Jeg vil si til dere som er skuffet – og da må jeg selv tas med – at KrFs sjel ikke ligger i hvem vi skal samarbeide med.
Og Hareide sa til både presse og partifeller etter dramaet at «et samlet parti som skal gjøre det vi kan for å lykkes med retningen som landsmøtet har valgt».
– Selv om du tapte vil du ha det beste ut av dette?
– Ja. Dette handler om å være en del av et lag. Men jeg kan ikke være kapteinen.